Totul despre începuturile spiritismului

spiritualism_granger_90784200

loading...

Surorile Fox sunt trei femei din New York, care au trăit în secolul XIX și care au avut un rol important în crearea spiritismului, ce acum a devenit un fenomen paranormal considerat o șarlatanie de cei mai mulți.

Leah (sora mai mare care a trăit între 1814-1890), Margaret (1833-1893) și Kate (1837-1892) Fox au fost considerate mediumi la jumătatea secolului al XIX-lea. Ele foloseau ciocăniturile drept dovadă a prezenței spiritelor pe care ele le canalizau, reușind în acest fel să păcălească oamenii. Leah, sora lor cea mai mare, a fost păcălită la rândul ei de cele mai mici și, după câțiva ani, a devenit managerul acestora, femeile bucurându-se de succes ca și mediumi pentru mulți ani.

Totul a început când fetele mai mici, Margaret și Kate, aveau 15 și respectiv 12 ani, familia locuind într-o casă despre care se credea ca este bântuită. Familia auzea adesea ciocănituri și sunete de obiecte căzute pe podea, neștiind ce sunt acestea. Margaret a admis mai târziu, în 1888, că cele două legau mere cu ața de perete și le lăsau să ciocănească sau scăpau merele pe podea pentru a scoate sunete ciudate.

Cele două fete au dezvoltat un cod de ciocănituri care reprezintă „da” și „nu” și care putea oferi răspunsuri ale „spiritului” care le invadase casa. În doar câteva zile din 1848 toți vecinii știau că fetele cele mici ale familiei Fox puteau vorbi cu spiritele. Fetele numiseră spiritul Domnul Splitfoot, o poreclă dată Diavolului, care mai târziu le-ar fi spus că a fost ucis cu cinci ani în urmă și că a fost îngropat în pivniță. Deși inițial oamenii nu au găsit decât niște oase în pivniță, în 1904, la aproape 10 ani după moartea ultimei surori rămase în viață, s-a descoperit sub casa acestora un cadavru în peretele pivniței.

După isprava surorilor Fox, vecinii au început să caute posibili criminali printre oamenii care locuiseră înainte în casă, găsind un bărbat pe nume Bell, pe care l-au izolat de comunitate toată viața; inventaseră o poveste conform căreia acesta își ucisese fiul cu ani în urmă și cadavrul acestuia s-ar fi aflat în pivniță.
Fetele Margaret și Kate au fost trimise la alți membri ai familiei în timpul acestor căutări macabre și mai apoi au ajuns în casa familiei Post, un cuplu de Qakeri radicali care au devenit mai apoi inițiatorii spiritismului. Familia Post credea cu tărie în fenomenul posedării și spiritismului și l-a propovăduit tuturor cunoscuților din cultul Quakers, ajutându-le pe cele două fete în promovarea talentului lor mistic.

În 1850, surorile Fox au devenit faimoase în New York în urma unor ședințe de spiritism publice care au atras oameni de vază ai societății de atunci. După succesul lor, alte sute de persoane susțineau că pot vorbi cu spiritele. Deși nu au avut doar suporteri, Kate și Maggie au reușit să devină mediumi recunoscuți, chiar dacă mulți examinatori încercau să le deconspire.

După o viață personală nu prea reușită și o încercare a soțului ei de a o converti la catolicism, Margaret s-a întors la spiritism în 1876, mutându-se alături de Kate, care acum locuia în Anglia. Kate a plecat pentru prima dată în Anglia la invitația unui bogat bancher pentru a face ședințe de spiritism unor persoane influente și și-a întemeiat acolo o familie.

Kate era considerată un medium puternic care nu producea doar ciocănituri, ci și lumini de spirit, scris automat și reușea să facă mâini spiritualizate să apară. În plus, ea putea face obiectele să se miște. Era apreciată de foarte mulți oameni, deși nu erau puțini cei care considerau că totul este o fraudă.

Kate și Maggie au dezvoltat însă probleme cu alcoolul și au ajuns a se certa cu sora lor Leah și cu alți lideri spiritiști. Margareth a început să creadă că puterile ei sunt diavolești și s-a întors la catolicism pentru a își spăla păcatele. Kate părea că nu își mai poate crește cei doi băieți cum trebuie, iar în încercarea de a-i face rău surorii mai mari, Leah, Kate și Margareth și-au deconspirat secretele în 1888 la New York.

Margareth a mărturisit că pocniturile erau făcute de degetele lor mari de la picioare și că cea care le-a învățat acest lucru este Leah. Maggie s-a declarat împotriva spiritismului și a spus că ce au făcut surorile întreaga lor viață nu este decât o șarlatanie. Un an mai târziu, Maggie a încercat să își retragă confesiunea, probabil la presiunea surorii sale Kate, care îi scria din Londra nemulțumită fiind. În mai puțin de cinci ani, cele două au murit în sărăcie, fiind părăsite de prieteni și rude, fiind îngropate în morminte de săraci.

Misterul cadavrului din pivniță

Deși povestea surorilor Fox a fost acoperită de spiritiști în mare parte, aceștia continuându-și activitatea și negând cele spuse și semnate de Margareth, care declarase că spiritismul nu este decât o șarlatanie, în 1904 în casa copilăriei lor a fost descoperit un detaliu macabru care ar fi putut întoarce povestea lor. După căderea unui perete fals din pivniță s-a descoperit cadavrul scheletic al unui om, posibil spiritul ce le bântuia casa. O cutie a persoanei îngropate acolo a fost găsită și se află acum în muzeul Lily Dale. În urma unor cercetări s-a ajuns la concluzia că oasele prezente în respectiva cutie de table erau în parte oase de animal și nu doar de oameni, acestea devenind o extensie a șarlataniei surorilor. În plus, peretele respectiv era o rămășiță a expansiunii fundației, și nu o încercare de acoperire a unui mormânt secret.

Chiar dacă și-au început cariera la vârste fragede, surorile Fox rămân în istorie prin activitatea lor de mediumi, chiar dacă acestea sunt acum izolate și nerecunoscute de breasla spiritiștilor. Moartea lor în condiții mizere după o viață controversată poate fi considerată o răsplată bine-meritată în cazul în care cele două fuseseră doar mincinoase toată viața.

Sursa: destepti.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *