Tradiții și superstiții neobișnuite legate de cifra 7

sapte1-600x400

loading...

Multe credinte, prejudecati, traditii si superstitii sunt legate de numere si cifre. Iar, intre acestea, cea mai buna reprezentanta a misterelor este cifra sapte. Se zice ca daca testezi o persoana nepregatita si ii soliciti sa spuna o cifra la intamplare de la 1 la 9, in 75% din cazuri va raspunde: 7. Merita sa incerci.

De altfel, aceasta ciudatenie a fost verificata recent printr-un test efectuat pe 44.000 de persoane, care prin raspunsurile lor au clasat cifrele urmatoare astfel: locul doi cifra 3, locul trei cifra 8, locul patru cifra 4 si locul cinci cifra 5.

Dar cifra 7, cea de pe primul loc, a atras atentia omului inca din timpurile primitive. Nu poate nimeni preciza cat de veche este ideea saptamanii formate din 7 zile, dar atat Talmudul, cat si Biblia, vorbesc de creatia primordiala realizata in respectivele 7 zile si de indicatia Celui de Sus privind un relache in ziua a 7-a, dupa 6 zile de munca. Insusi Domnul s-a odihnit in acea zi.

Este interesant ca toate incercarile de a imparti timpul anului altfel decat in cicluri de 7 zile au esuat. N-a durat mult saptamana de 10 zile nascocita de vechii egipteni si abandonata tot de ei.

In timpul revolutiei franceze, cand revolutionarii schimbau totul, matematicianul Monge a propus saptamana de opt zile. S-a incercat in 1893 si a esuat in 1905, sub Napoleon Bonaparte.

Revolutionarii sovietici nu s-au lasat nici ei mai prejos si, din spirit populist, au incercat saptamana de 5 zile in 1929, ca sa vina mai frecvent la rand ziua de odihna. N-a tinut decat putin si tot putin a tinut saptamana de 6 zile, incercata de Stalin in 1939.

Singura impartire a timpului care a rezistat la proba istoriei este ce a saptamanii de 7 zile, pe care o respectam si astazi, atat laic, cat si religios.

Printr-o inexplicabila coincidenta, literatura populara se opreste persistent asupra aceleiasi cifre: Alba ca Zapada si cei Sapte pitici, balaurul cu sapte capete, sapte vai si-o vale-adanca (creatie folclorica din repertoriul regretatei Maria Tanase), voinicul de peste sapte tari si sapte mari, sapte ani de ghinion, cele sapte pacate.

Il mai intalnim si in alte conjuncturi: cele 7 minuni ale lumii antice, cele sapte note muzicale, in romanul „Dama de Pica” de Puskin, eroul Gherman pierde totul la jocul de carti, cand mizeaza pe dama de pica, dar apare un 7 de toba. Si in literatura noastra exista Haiducii lui Saptecai.

Pe scurt, cifra sapte nu lipseste nici din traditia straveche, nici din religie, din mituri, rituri, basme, eresuri, din lumea haiducilor, dar si a gentlemenilor, care totdeauna isi etaleaza cu mandrie in societate cei sapte ani de-acasa.

Sursa: ziare.com

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *