Transformă-ți problemele în oportunități

oportunitati

loading...

Care este reacția ta imediată atunci când te confrunți cu probleme sau cu eșecuri! Dacă ești asemenea celor mai mulți oameni, primul tău impuls este să te plângi. „De ce a trebuit să mi se întâmple asta tocmai mie? Ce voi face acum? Planurile mele au fost distruse?”

Această reacție este normală. Totuși, odată ce primul moment de dezamăgire a trecut, trebuie să faci o alegere. Poți să te adâncești în suferință și să te gândești la aspectele negative ale situației sau poți descoperi beneficiul sau lecția pe care ți-o oferă problema respectivă.

Probabil că vei trece printr-o perioadă de nesiguranță sau de zbatere, dar există întotdeauna un revers al acestei situații. De fapt, deseori, o „problemă” nu este o problemă. Poate fi chiar o oportunitate. De exemplu, o problemă îți poate indica o modificare pe care o poți face pentru a îmbunătăți anumite condiții din viața ta. Fără problema respectivă, poate că nu ai fi întreprins niciodată acea acțiune pozitivă.

De exemplu, probabil că știi sau ai auzit despre cel puțin o persoană care și-a pierdut serviciul și a început ulterior propria afacere de succes. Această persoană îți va spune că, dacă nu ar fi fost concediată, nu ar fi inițiat niciodată respectiva afacere. Ceea ce a părut inițial o dificultate s-a transformat într-o o oportunitate valoroasă.

Gândește-te și la perioada în care erai absolut convins că o anumită slujbă era perfectă pentru tine; interviul pe care îl susținuseși fusese foarte reușit, iar tu așteptai cu nerăbdare să îți fie oferit postul. Totuși, această ofertă nu ți-a mai fost făcută, iar postul a fost ocupat de altcineva. Ai fost devastat! Câteva zile sau luni mai târziu ai primit o altă ofertă de lucru și ți-ai dat seama că prima variantă fusese mai puțin avantajoasă decât cea de mai târziu. Respingerea inițială s-a dovedit, de fapt, o binecuvântare. Un alt exemplu este cel legat de tranzacționarea unei „case de vis”, care nu se materializează… doar pentru a fi înlocuită de o variantă mult mai bună.

Sursa: Jeff Keller, „Atitudinea este totul. Schimbă-ți atitudinea… și îți vei schimba viața!, Curtea Veche, București, 2012

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *