Urmează ca omenirea să colonizeze planeta Marte? Cine va coloniza Pământul?

sistemul-solar

loading...

Realizările oamenilor au fost impresionante. Noi am dezvoltat medicina, am inventat tehnologii uimitoare şi ne-am dispersat pe tot globul, în toate zonele climatice.

Din păcate, colonizarea planetei de către specia umană a fost însoţită de un număr incredibil de acţiuni militare. O naţiune distrugea un alt popor numai pentru a stabili steagul său în locul, în care dorea. Milioane de vieţi au fost sacrificate pentru această redistribuire, doar pentru ca cineva ar putea să spună: “Această parte de mlaştină acum este a noastră”.

Şi până în prezent mulţi consideră că aceasta este cea mai eficientă cale a marşului victorios al lui Homo Sapiens pe planetă, pe care noi înşine am decis să considerăm specia biologică dominantă de pe Pământ. În timp ce suntem foarte ocupaţi cu planurile noastre ambiţioase privind refacerea planetei, altă specie biologică, în tăcere, colonizează această lume sub picioarele noastre.

Strămoşii furnicilor moderne au cucerit terenul atunci când strămoşii omului au fost încă peşti, care nici nu suspectau nimic despre viitorul lor civilizat terestru şi construiau oraşe complicate şi sofisticate atunci, când strămoşii omului încă nu s-au urcat pe copaci.

Comunitatea furnicilor este incredibil de bine organizată şi are o etică a muncii uimitoare, precum şi o specializare. Coloniile subterane ale furnicilor sunt formate din tunele interconectate, cu filiale în camere, fiecare servind drept depozit pentru hrană, dormitoare, deşeuri, clinică, sau gradină de ciuperci.

Proporţiile coloniilor de furnici sunt dificile de estimat, deoarece ceea, ce vedem la suprafaţă sunt doar nişte găuri foarte mici în pământ sau mormane mici, la prima vedere, informe, de pământ şi de nuiele. Recent, cercetătorii au reuşit să obţină un foto tridimensional al megapolisului de furnici şi să arăte această structură gigantică în filmul documentar “Furnicii! Arma secretă a Naturii” (Ants!Natures Secret Power).

Nu-i asa că este impresionant? Deseori mai multe colonii de furnici se unesc pentru a forma supercolonii. Până în 2000, se credea că cea mai mare supercolonie se găseşte în Ishikari, Hokkaido, Japonia. Această supercolonie acoperea o suprafaţă de 2,7 km, conţinea 45000 cuiburi şi, conform estimărilor, întreţinea aproximativ un milion de regine de furnici, sub îndrumarea cărora au lucrat 306 de milioane de furnici-lucrători.

Dar această supercolonie s-a dovedit a fi mică în comparaţie cu o colonie de 900 km, găsită în Statele Unite. În 2004, în Melbourne din Australia, au descoperit o colonie cu o lăţime de 100 de km.

Cea mai mare supercolonie de furnici a fost găsită în 2000 în sudul Europei. Această colonie s-a întins la peste 6000 de km între Marea Mediterană şi Oceanul Atlantic, este alcătuită din două supercolonii, unite de milioane de regine şi miliarde de lucrători. Lucrând împreună, acestea au creat o societate gigantică, care, după mărime, spaţiu şi complexitate, depăşeşte multe ţări ale lumii.

Astfel supercoloniile se găsesc în întreaga lume, şi se construiesc de o specie de furnici – furnica argentiniană. Până în prezent se credea că fiecare colonie este unică, până ce savanţii de la Universitatea din Tokyo nu au demonstrat că furnicile argentiniene din aceste supercolonii au un lubrifiant de hidrocarburi specific.

Cum funcționează un mușuroi de furnici

În timp ce furnicile din coloniile diferite arată, de obicei, o agresiune faţă de celălalte, furnici din aceste supercolonii sunt înclinate spre cooperare. Chiar şi furnicile din această specie colaborează, cum ar fi rezidenţii din una şi aceeaşi colonie. Ca urmare a acestei descoperiri, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că furnicile argentiniene formează supercolonii din întreaga lume şi pot forma o mega-colonie la nivel mondial.

Deci, nu numai la noi are loc o globalizare. Avem de studiat şi metode de conducere, pentru că în comparaţie cu furnicile, lipsim o experienţă de sute de milioane de ani. Şi fac toate astea în armonie completă cu mediul, şi nu sfredelesc sonde de foraj în pământ pentru extragerea petrolului şi a gazelor.

Noi, oamenii, în mod involuntar, am participat la procesul de globalizare a comunităţii de furnici, transportând furnica argentiniană în diferite locuri ale planetei, însă ele au încercat să organizeze o coexistenţă paşnică, indiferent de afilierea la un anumit clan.

Sursa: secretulcunoasterii.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *