Viață artificală creată de cercetători

bacteria-759

loading...

Cercetatorii americani au reusit sa creeze un organism bazat pe bacteria E.coli care transfera ADN creat artificial de catre acestia. Astfel, oamenii de stiinta au trecut un obstacol in intelegerea modului in care pot modifica natura fundamentala a vietii, reusind acest lucru printr-o forma de viata artificiala care isi transmite ADN-ul urmasilor.

Studiul a fost publicat in jurnalul Nature si vine de la institutul de cercetare Scripps din La Jolla, California. Studiul se bazeaza pe o fasie de ADN al bacteriei E.coli care a fost fuzionata cu nucleotide sintetizate chimic. Aceasta isi poate replica atat componentele naturale cat si pe cele sintetice in timpul reproducerii.

In intreaga istorie a Pamantului, toate formele de viata sunt rezultatul unui cod genetic format din patru tipuri de nucleotide numite A, C,T si G, acestea formand perechi de baza ce sunt utilizate in crearea de gene pe care celulele le folosesc pentru a produce proteine. Cercetatorii americani au creat doua noi nucleotide, X si Y si le-au inclus in bacteria E.coli, aceasta reproducandu-se mai apoi cu sase nucleotide in loc de patru, ceea ce inseamna ca a transmis mai departe combinatia de ADN creat de om.

Aceasta reusita in stiinta deschide calea cercetarii vietii si a biologiei sintetice, chiar daca cei care se tem de manipularea celulelor existentiale vor critica acest experiment. Aceasta “forma de viata extraterestra” ar putea avea implicatii etice, legale si regulatoare, spun organizatiile de protectie a omenirii.

Nu se stie insa daca acest organism semi-artificial poate sustine un cod genetic expansiv – adica mai multe perechi sintetice – sau daca intregul organism este conditionat de timp. Ipohondrii si nu numai deja se ingrijoreaza ce s-ar intampla daca un astfel de organism ar scapa in natura, insa oamenii de stiinta asigura ca acest nou organism creat nu poate infecta nicio forma de viata. Pentru a se reproduce, acesta trebuie sa primeasca elementele chimice de care are nevoie sau altfel nu va mai produce perechea de nucleotide sintetice.

Urmatorii pasi ai descoperirii vietii artificiale sunt incercarea fuzionarii nucleotidelor in ARN-ul organismelor vii pentru folosirea acestora in productia de noi proteine si incercarea ajutarii organismelor sa reproduca aceste nucleotide sintetice in mod natural.

Sursa: destepti.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *