Vrei să faci o impresie bună? Codul bunelor maniere la masă

la masa

loading...

Pentru a ne distinge ca fiind educați, manierați, este necesar să cunoaștem, dar mai ales să aplicăm câteva reguli ale bunelor maniere.

Toată lumea trebuie să ştie că nu trebuie să mâncăm grăbit sau nervos. Este nu numai o regulă de politeţe, ci şi o prescripţie medicală. Nu bem şi nu vorbim cu gura plină. Oamenii care încearcă să mănânce şi să povestească în acelaşi timp fac o impresie neplăcută.

În momentul în care un platou ajunge la noi, ne servim cu lingura ţinută în mâna dreaptă şi ne ajutăm cu furculiţa din stânga. Numai chelnerii servesc ţinând ambele tacâmuri într-o singură mână.

Pâinea şi sandvişurile se mănâncă în mod diferit. Eleganţa cu care mănâncă pâinea este ceea ce distinge un mesean educat, dar puteţi trece testul cu brio dacă ţineţi minte că pâinea, chiflele sau brioşele se rup în două (sau în bucăţi mici) înainte de a le unge cu unt şi a le mânca. Sandvişurile mari se taie cu cuţitul şi se bagă în gură cu furculiţa, exact ca bucăţile de friptură. Sanvişurile mici se iau cu mâna.

Cartofii nu se taie cu cuţitul şi nu se zdrobesc cu furculiţa în farfurie. Excepţie fac cartofii copţi în coajă, care se înţeapă cu furculiţa şi se curăţă cu cuţitul.

Dulceaţa şi mierea nu se mănâncă direct din borcan. Fiecare îşi ia pe farfurie cât doreşte.

Salata se mănâncă cu furculiţa, însă în cazul frunzelor mari, se utilizează şi cuţitul. Salata iceberg se mănâncă întotdeauna cu furculiţa şi cuţitul. Nu îţi pune salata în farfuria cu mâncare! Dacă nu ai un bol personal pentru salată, aceasta se pune pe farfuria pentru unt sau pe altă farfurie, decât pe cea cu felul principal!

Supele sunt servite în ceşti sau boluri. Nu se răceşte o supă fierbinte suflând în ea. În niciun caz nu aplecăm farfuria pentru a lua ultima înghiţitură. Nu se înmoaie pâinea în supă (în niciun sos).

Spaghetele. Din castronul adus la masă, vă serviţi cu o porţie rezonabilă, apoi le mâncaţi răsucindu-le cu furculiţa ţinută în mâna dreaptă şi ajutându-vă cu lingura ţinută în mâna stângă.

Mezelurile de toate felurile, tăiate în prealabil în felii, se curăţă de coajă cu furculiţa şi cuţitul, în propria farfurie.

Chiftelele, sarmalele şi ruladele se taie numai cu furculiţa.

Peştele nu se mănâncă la fel ca friptura- nu se foloseşte un cuţit obişnuit. Cuţitul se foloseşte doar la dezosare şi ca ajutor la mâncat. Oasele de peşte din gură se pun pe furculiţă, în cazuri de forţă majoră le putem scoate cu două degete. Mâncatul peştelui cere o îndemânare specială.

Mai întâi tăiați capul și coada peștelui cu furculița și cuțitul și mutați-le într-o parte a farfuriei. Apoi inserați vârful cuțitului pe lângă șira spinării și despicați peștele de la un cap la altul.

În acest moment, aveți trei opțiuni:

  • trageți șira spinării afară;
  • desfaceți peștele ca pe o carte și scoateți șira spinării;
  • ridicați fileul de deasupra, mâncați-l, apoi scoateți șira spinării din fileul rămas.

Înainte de a ieşi în lume, întrebaţi şi apoi exersaţi acasă.

Orezul se mănâncă şi el cu furculiţa, ajutându-ne cu cuţitul.

Activități interzise la masă:

  • NU te agita. Dacă nu-ţi place ceva, lasă-l în farfurie.
  • NU fotografia masa, vei părea disperat.
  • NU folosi tacâmurile pentru a indica ceva cu ele.
  • NU sufla în mâncare. Aşteaptă să se răcească de la sine.
  • NU fuma la masă, decât dacă ai fost invitat de către gazdă.
  • NU te certa cu chelnerul.
  • NU ţine furculiţa în mână când bei.

Sursa: romaniatv.net ; imagine femeia.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *