Wu Wei – principiul efortului fără efort

taoism

loading...

Pe măsură ce progresăm în procesul ascensiunii, trecem prin diverse etape. Printre ele există o ”scuturarea” care inspiră trezirea inițială, realizarea completă a adevărului, urmată de dezvoltarea discernămîntului pentru a alege calea corectă pentru acțiune. Nu am încerca să mergem pe o bicicletă înainte de a construi una și nici nu am încerca să navigăm fără o barcă. Atunci când lucrurile devin grele în viață, am putea să vedem dacă practicăm Wu Wei pentru a ne rafina acțiunile. Aceasta este arta acțiunilor fără efort, după cum este descrisă în învățăturile taoiste.

1. Nicio acțiune nu înseamnă că ”nu se întâmplă nimic”

“Tao nu face nimic și totuși nimic nu este lăsat nefăcut” – Lao Tzu Wu Wei sau 無為, se traduce din chineză ca ”non-acțiune” sau ”acțiune fără acțiune”. Aceasta este considerată calea naturală de a face lucrurile, opusă efortului și forțării sau abandonului complet în inerție. Atunci când suntem în aliniament cu Sursa, după cum o numesc taoiștii, pur și simplu Tao, atunci nu trebuie să ”muncim” pentru nimic. Acest lucru nu trebui înțeles greșit ca a nu face nimic. Starea de Wu Wei nu ne oferă o scuză ca să stăm pe margine, să observăm viața și să criticăm acțiunile altor persoane. În schimb, ea descrie acțiunile inspirate ale unei persoane care debordează de energie vitală și care și-a dedicat acțiunile unui scop care susține Unimea. Această persoană nu își irosește energia, totuși, și acționează doar atunci când momentul este potrivit, iar atunci, cu o perspicacitate magnifică dar și cu un suport aparant magic în spatele lui. Ideogramele și simbolurile antice folosite în limba și cultura chineză oferă cel mai simplu mod de a descrie Wu Wei. Putem să observăm acest simbol yin-yang simplu. Una dintre părți este activă, masculină, reprezentând energia extinderii sinelui către lume, iar cealaltă este pasivă, sau mai exact, primitoare, o energie feminină ce determină călătoria interioară. Toate artele chinezești, medicina, de la Tai Chi la acupunctură sau meditație au scopul de a ajuta la echilibrarea energiilor masculine și feminine, făcurul și ne-făcutul după cum am putea spune, ca un mijloc de a ajunge la Wu Wei.

2. Cosmosul nu lucrează împotriva ta

Nu suntem făcuți sandwich între Pământ și Cer, noi SUNTEM Cerul și Pământul. Pentru a practica Wu Wei, trebuie să realizăm mai întâi că suntem conectați la Unimea tuturor lucrurilor. Cu toate că ar trebui să avem niște limite clare, cum ar fi libertatea oferită copiilor de a alerga și a se juca în limitele unui parc frumos, ar trebui în același timp să rămânem deschiși la vulnerabilitate și la lecțiile pe care aceasta ni le poate aduce. Odată ce suntem deschiși și protejați, putem să începem să observăm natura și să îmbrățișăm energia universală cu fluxul și refluxul ei. De aici, învățăm când să ne mișcăm odată cu această energie – curgând înainte și înapoi odată cu acțiunile noastre, în acord cu Unimea tuturor lucrurilor. O senzație uriașă de libertate vine din cunoașterea faptului că nu trebuie să ne luptăm cu Cosmosul și din îănțelegerea faptului că acesta nu lucrează împotriva noastră – doar noi suntem cei care putem alege să lucrăm împotriva curgerii sale.

3. Acțiunea fizică nu este singurul tip de acțiune posibil

Un alt principiu al Wu Wei implică liniștirea minții noastre atât de ocupate. Chiar dacă nu facem nimic fizic, mintea noastră este mai ocupată ca oricând. Wu Wei înseamnă nu doar că liniștim corpul și acțiunile sale dar țintim să liniștim și mintea. Altfel, nu vom avea nicio idee dacă suntem în fluxul universal sau doar acționăm ocupați de nevoile egoului, cu care ne aliniem atât de obsesiv. Chiar și în cazul practicii noastre de meditație, suntem încurajați să ”nu încercăm prea tare”. Poate că ați văzut următorul joc mental. Doi oameni stau față în față și își pun niște benzi cu electrozi pe cap. Între ei există un grup de bile care pot fi mișcate doar folosind undele cerebrale, măsurate sub forma unor curenți electromagnetici prin intermediul benzilor prinse pe cap. Dacă unul dintre jucători își menține starea de calm relaxat, în mod esențial o combinație de unde alfa și theta pe care creierul le produce atunci când este relaxat, atunci o bilă intră într-un tub și este plasată într-un container. Jucătorul cu cele mai multe bile câștigă după scurgerea timpului care a fost stabilit inițial. Cei care se străduiesc prea tare, pierd și la fel se întâmplă cu cei care nu se străduiesc destul. Combinația de unde alfa și theta create de mintea Wu Wei este ceea ce te ajută să câștigi de fiecare dată. Lao Tzu ne învață că trebuie să fim tăcuți și atenți, să învățăm să ascultăm atât vocile interioare dar și vocile din mediul exterior într-o manieră receptivă și fără interferențe. Pentru acest lucru este nevoie de o minte calmă, dar ascuțită.

4. A fi una cu Tao înseamnă a accepta schimbările

O cheie principală în taoism, practica Wu Wei implică realizarea faptului că există un flux constant și nesfârșit de schimbare în natură. Aceste schimbări sunt guvernate de legi care sunt neschimbătoare și rareori sunt percepute cu excepția indivizilor evoluați din punct de vedere al nivelului conștienței. Dacă te lupți cu aceste legi înseamnă o muncă de Sisif. Ai încerca să alterezi schimbarea anotimpurilor sau răsăritul ori apusul Soarelui? Odată ce observp această curgere a schimbării în natură, poți aplica principiile Wu Wei în propriul tău proces de transformare. Deoarece ești parte din natură, te vei schimba și tu odată cu aceasta. De ce să nu te miști odată cu această schimbare decât să te lupți cu ea – poate chiar poți să fii recunoscător pentru schimbare data viitoare când îți sună la ușă.

5. Adevărtul Wu Wei presupune o hălăduială fără scop

Zhuangzi vorbește despre un a fi în lume la care mulți dintre noi nici măcar nu s-au gândit. El îl numește curgere sau mai poetic ”hălăduială fără scop”. Majoritatea valorilor noastre culturale sunt în direcția opusă acestui tip de a fi. Dacă nu avem niciun scop, desori suntem văzuți ca având ceva patologic în contextul vieții de astăzi. Cu toate acestea, ar fi dificil să ne menținem vizunea prin care valorile culturale actuale promovează armonia și echilibrul, fie că ne uităm la problematica mediului înconjurător la sau la nivel de individ. În textele scrise de Zhuangzi, el spune: ”poți folosi analogia unui artist sau a unui maistru cretor. Sculptorul talentat în lemn, înotătorul talentat… nu se gândește la sau chestionează cursul acțiunilor pe care ar trebui să le facă; talentul său a devenit o parte integrantă din el într-o asemenea măsură încât acționează instinctiv și spontan, fără să știe de ce și are succes”. El descrie mai departe o persoană iluminată ca fiind cineva care se plimbă prin creație bucurându-se de plăcerile acesteia fără să devină atașat de orice parte a ei.

Sursa: noulpamant.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *