Ceaiul și cafeaua – cele mai populare băuturi la micul dejun. Află de ce se prepară diferit

ceai

loading...

Ceaiul și cafeaua – două dintre cele mai populare băuturi la micul dejun, ambele preparate prin infuzarea particulelor în apă. Și totuși, metodele de infuzare sunt, în mare parte diferite. Cafeaua trece prin procese (și aparate) complet diferite față de cele prin care trec diversele forme ale ceaiului. În cele ce urmează, te invităm să descoperi de ce se prepară diferit cele două băuturi. Înainte de asta, însă, ține minte că ne referim în special la ceaiul din frunzele plantei Camellia Sinensis, și nu la infuziile din alte plante sau fructe.

Infuzarea cafelei

Boabele de cafea devin solubile în proporție de 30%, în timp ce restul de 70% este format din celuloză și alți compuși ai plantei. În funcție de cât de fin este măcinată cafeaua, partea solubilă (care se dizolvă) poate fi extrasă mai rapid sau mai lent. Astfel, apa trebuie să pătrundă în boabele mărunțite și să extragă tot ce poate fi dizolvat, ca apoi să vie împinsă afară de mai multă apă. Acest proces este cel mai ușor de observat la clasicul filtru de cafea. Aparatul permite apei să intre în locul unde este pusă cafeaua, iar câteva secunde mai târziu inundă din nou camera respectivă cu încă un jet de apă. Astfel, apa infuzată deja, pătrunde prin hârtia de filtru și picură în cană.

În cele din urmă, principalele elemente care contribuie la extragerea aromei din cafea sunt următoarele: proporția de cafea și apă, mărimea cafelei măcinate, timpul de infuzare, temperatura apei și gradul de agitare produs în timpul procesului de infuzare.

Infuzarea ceaiului

Spre deosebire de boabele de cafea, care sunt poroase, frunzele de ceai au nevoie de un alt proces de extragere a aromei. Pregătirea aromei începe încă înainte de a fi culeasă frunza, pentru că maturitatea acesteia contează la intensitatea aromei. Pe lângă asta, este extrem de important și procesul prin care trece aceasta, înainte de infuzare. În funcție de tipul de ceai, frunzele sunt rulate și pregătite imediat după culegerea lor (pentru ceaiul verde), după oxidare (pentru ceaiul negru) sau sfărmate și parțial oxidate (pentru ceaiul oolong). Astfel, aroma și intensitatea acestora diferă în funcție de prepararea lor. În afară de acest aspect, toate ceaiurile au nevoie de infuzie prin imersie. Adică, frunzele trebuie să fie scufundate în apă și păstrate acolo pentru câteva minute, pentru ca aceasta să poată extrage din frunză toate elementele aromei: aminoacizi, polifenoli și uleiuri esențiale. Dintre acestea, polifenolii sunt cei responsabili pentru gustul amărui al ceaiului, aminoacizii contribuie la textura ceaiului, iar uleiurile esențiale (care nu se dizolvă în apă, ci plutesc pe suprafața ceaiului) dau aroma individuală fiecărui tip de ceai.

În concluzie, deși pare că ambele tipuri de băuturi trec prin același proces de infuzare, adevărul este că procesul este doar parțial asemănător, fiind diferențe vizibile la metoda de infuzare folosită (inundare și evacuare pentru cafea, față de scufundare pentru ceai).

Sursa: bunadimineata.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *