Cum alegi o pâine sănătoasă de pe rafturile raioanelor de panificație
Indiferent de cat de imbietoare poate fi prezentarea si cat de atragator este ambalajul, ar fi bine sa-ti creezi un reflex, care te va ajuta de fiecare data cand trebuie sa alegi dintre mai multe produse: citeste cu atentie informatiile de pe ambalaj.
Asa vei afla, de exemplu, daca painea respectiva contine aditivi nesanatosi – celebrele E-uri -, coloranti, conservanti sau alte substante pe care poate nu le-ai dori neaparat in meniul tau zilnic.
Tot informatiile de pe eticheta iti vor arata ce fel de faina a fost utilizata la producerea painii respective. Cum te poate ajuta aceasta informatie? Este extrem de simplu: asa vei afla daca ai in fata o paine integrala sau nu.
Faina integrala este obtinuta prin macinarea bobului intreg de grau, deci va contine toate partile componente ale acestuia: tarata, germeni si endosperm, care, in mod normal, sunt indepartate in procesul de prelucrare pentru panificatie.
In comparatie cu painea alba, painea integrala contine de trei ori mai multe vitamine si oligoelemente (de 5-6 ori mai mult magneziu). In plus, este mai saraca in calorii decat cea alba, care ingrasa din cauza continutului mare de amidon.
Mai mult, painea integrala poate contine de trei ori mai multe fibre decat o simpla franzela alba, deci este mai hranitoare, ajuta digestia si vine cu tot felul de beneficii pentru sanatate, pe care nu ti le pot oferi alte sortimente.
Este important sa gasesti „faina integrala” in lista ingredientelor, pentru ca nu este intotdeauna usor sa-ti dai seama cu ochiul liber ce fel de faiana au folosit producatorii in sortimente care pot arata a paine sanatoasa, desi compozitia nu le recomanda.
De exemplu, majoritatea specialitatilor graham de pe piata sunt obtinute dintr-un amestec de faina alba, neagra si tarate, nu din faina integrala, adica vor semana cu o painea sanatoasa, fara sa ofere, de fapt, aceleasi beneficii.
Sursa: ziare.com