De ce animalele de companie fac lucruri bizare?

07-23128

loading...

Animalele de companie sunt prietenii necuvântători ai omului, dar câteodată comportamentele lor dau de gândit.
De ce comportamentele animalelor de companie au unele particularităţi neplăcute pentru stăpâni? Răspunsurile pot părea surprinzătoare, dar având în vedere că animalele nu pot avea aceleaşi valori şi „unităţi de măsură” ca omul, suntem nevoiţi să privim lucrurile din perspectiva lor pentru a înţelege gesturile care de cele mai multe ori sunt supărătoare pentru stăpân.
Spre exemplu, pisicile. Acestea, printre multe alte lucruri, mai dezvoltă un obicei de a-şi face nevoile în afara litierei, pe pat, în încălţăminte şi în cele mai nepotrivite locuri. Deşi poate părea o strategie de răzbunare (deşi mai ales în cazul pisicilor aceasta rămâne o variantă plauzibilă), unii experţi au asociat acest gest cu unul de afecţiune, mai ales în perioadele când stăpânul lipseşte de acasă. Simţind mirosul stăpânului, pisica doreşte să îşi lase urma în acelaşi loc, vrând „să fie mai aproape”.
Păsările au obiceiul de a vomita pe stăpâni, dar să luăm în considerare faptul că în acest mod îşi hrănesc şi puii.
Alt caz cunoscut este în cazul iepurilor, care au obiceiul să se „prefacă morţi”, dar acest comportament nu este nicidecum unul de relaxare, ba dimpotrivă – animalul este îngrozit. Este un mecanism de apărare, prefăcându-se mort, iepurele poate scăpa de prădători.
Internetul abundă de poze cu câini „zâmbitori”, dar experţii susţin că acesta este un semn de agresivitate. Linsul stăpânului sau a altor oameni este interpretat ca un gest de afecţiune al câinilor, dar nu este întotdeauna aşa. Prin acest gest, câinele poate încerca să te cunoască, deci poate fi un gest similar cu cel al adulmecării. Ipoteza este susţinută şi de faptul că au un organ în interiorul gurii care este exact pentru acest scop.
Până nu vedem lumea prin ochii necuvântătoarelor, nu putem şti precis de ce animalele se comportă într-un anumit fel, dar putem înţelege, în urma studiilor, că acestea au un comportament mult mai complex decât credem.

Sursa: cerceteaza.com

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *