De ce o criză la 40 de ani?

criza de 40 de ani

loading...

Aniversarea celor patru decenii de viață este o răscruce importantă a vieții. Ea aduce însă și semnele unui moment dificil, acela de a accepta că tinerețea nu mai e decât o stare de spirit.

Criza de 40 de ani se poate manifesta ca o simplă depresie trecătoare sau cu tulburări care influențează negativ viața de cuplu. Specialiștii cred că ea se manifestă la bărbați între 37-48 de ani, iar la femei mai târziu. Stresul, lipsa de timp pentru propriile bucurii ne împiedică să ne punem multe întrebări despre noi înșine înainte de 40 de ani. Și totuși…

Numărătoarea inversă a început…

… așa se întâmplă ca un tată de familie care nu a știut, ani la rând, decât drumul de la serviciu spre casă, să „fugă în lume” cu una de 20 de ani. Și tot așa, ca o femeie în pragul menopauzei să descopere că a stat o viață lângă bărbatul nepotrivit sau că mai vrea să mai facă un copil. Bărbații în special par a redescoperi viața în jurul vârstei de 45 de ani, când sunt hotărâți să arate că peste ei timpul nu trece.

Ce simt bărbații?

Ei bine, simt efectul dificultăților profesionale, al fricii de a-și pierde locul de muncă, de apropierea pensiei, de problemele de sănătate care apar una câte una. Bărbatul la 40 de ani se găsește la o intersecție de generații: cea a copiilor lui, care nu mai au nevoie de el, și cea a părinților, de a căror soartă devine responsabil. Începutul apusului…

Dar femeile?

La femei, criza apare spre 50 de ani, când copiii își iau zborul de acasă. O mamă devotată, care și-a dăruit toată viața celorlalți, acum are răgaz să se întrebe „și eu, unde am fost eu în toate astea?”. Fără îndoială, poți trage concluzia că femeile sunt mai puțin fragile în fața acestor schimbări. Iar criza vine din alte motive. La 50 de ani, pentru o femeie este deja prea tărziu. Acesta este sentimentul care o domină. În plus, în jurul ei încep să circule alt gen de vești: copiii prietenilor se căsătoresc, oameni dragi se îmbolnăvesc grav sau divorțează.

Știi ce te așteaptă?

Din fericire, lumea nu se termină aici. În ciuda multor evenimente nefericite, viața merge mai departe. Acceptând realitatea, vei găsi pentru amândoi noi dorințe, idealuri, scopuri. Și poate începe o perioadă de viață la fel de frumoasă ca și celelalte. Mulți oameni au avut succese profesionale după 40 de ani, au găsit timp să călătorească, să-și ajute copiii, să profite de timpul liber.

Un nou echilibru

Bărbații care trec cu succes de acest moment se redescoperă și fac pace cu ei. Nu mai sunt seducători prin frumusețea trupului, ci prin ceea ce știu, prin înțelepciune, umor, puterea de a-i ajuta pe cei din jur. 40 de ani este vârsta reechilibrării în dragoste, a împăcării cu sine.

Sursa: Revista „Click pentru femei”

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *