De ce uneori deosebim cu greu stânga de dreapta?
Aţi întâmpinat vreodată dificultăţi atunci când aţi încercat să identificaţi stânga şi dreapta? Dacă răspunsul este da, nu sunteţi singuri. Unei părţi substanţiale din populaţie îi este dificil să deosebească stânga de dreapta.
Definirea stângii de dreapta are loc prin intermediul unui proces neuro-psihologic complex, ce implică mai multe funcţii neurologice precum abilitatea de integrare senzorială, de procesare a informaţiei vizuale, a limbajului, funcţiilor şi memoriei. Conform Science Alert, pentru unele persoane reprezintă o a doua natură, dar pentru alte persoane este o adevărată provocare.
O altă dificultate este reprezentată de momentul în care un medic trebuie să delimiteze stânga şi dreapta unui pacient. Procesul poate fi realizat prin intermediul funcţiei vizual-spaţiale a rotaţiei mentale a imaginilor.
Nu este nicio problemă atunci când virăm din greşeală la stânga, dar în anumite situaţii încurcarea stângii cu dreapta poate avea efecte devastatoare. În medicină, cele mai grave greşeli au fost atunci când operaţia a fost realizată pe partea greşită a pacientului, înlăturarea rinichiului greşit sau amputarea piciorului greşit.
Studiile au dovedit că această greşeală apare mai des în cazul femeilor decât în cazul bărbaţilor.
O ipoteză a greşelilor de distingere a stângii de dreapta este reprezentată de distragere. Medicii pot fi deseori distraşi în timpul muncii, primesc apeluri pe telefon, discută aspecte legate de pacient. În cadrul unui studiu publicat în Medical Educationa fost analizat impactul distragerii asupra studenţilor la medicină.
În cadrul studiului, 234 de studenţi la medicină au fost supuşi unui mediu zgomotos, dar şi unui mediu cu un zgomot puternic şi întreruperi dese, în timp ce le-a fost cerut să distingă stânga de dreapta. În momentul în care le erau adresate întrebări, studenţilor le era dificil să identifice stânga şi dreapta. Persoanele care au probleme de identificare a stângii de dreapta şi-au dezvoltat diferite tehnici de deosebire.
Sursa: descopera.ro