Lecții de viață pe care oamenii ar trebuie să le învețe până la 30 de ani

lectii de viata

loading...

Potrivit celor de la lifehack.org, iată zece lecţii de viaţă pe care oamenii ar trebui să le înveţe până la împlinirea vârstei de 30 de ani:

1. Banii nu o să-ţi rezolve problemele reale

Banii sunt o unealtă, o comoditate prin care-ţi cumperi anumite necesităţi, nu sunt răspunsul problemelor tale. Există o mulţime de oameni care trăiesc foarte modest, dar trăiesc vieţi extraordinar de fericite. De cealaltă parte, există oameni foarte bogaţi care au vieţi destul de mizerabile. Banii îţi pot cumpăra o casă frumoasă, o maşină bună, pantofi de firmă şi chiar securitatea şi confortul de care ai nevoie, dar nu pot rezolva problema singurătăţii sau cea a relaţiilor. Genul de fericire pe care banii o oferă este o fericire trecătoare şi neautentică. Fericirea adevărată nu este de vânzare. Dacă aştepţi ca banii să-ţi ofere fericirea, poţi aştepta foarte mult de acum înainte şi nu o vei întâlni niciodată.

2. Împacă-te cu tine însuţi

Adesea, când suntem tineri, avem senzaţia că trebuie să facem toate lucrurile deodată. În mintea noastră, ar trebui să decidem toate aspectele vieţii noastre, să ne planificăm totul, să ne găsim dragostea adevărată, să aflăm adevăratul sens al vieţii, toate acestea să le facem în acelaşi timp.

Nu grăbi lucrurile, lasa viaţa să se desfăşoare în jurul tău. Cântăreşte situaţiile şi vezi în ce direcţie te îndrepţi, calculează-ţi opţiunile dar bucură-te în acest timp de fiecare moment al vieţii tale, nu te lăsa prins în situaţiile vieţii tale şi nu încerca să cauţi în ele pentru că nu o să te găseşti niciodată. Scopurile tale sunt foarte importante, dar singurul mod prin care ţi le poţi îndeplini este acela de trăi în prezent.

3. Nu poţi să mulţumeşti pe toată lumea

Nu este necesar ca toată lumea să fie de acord cu tine şi nici măcar ca toată lumea să te placă. Este natura umană să simţim sentimentul de apartenenţă, să ne dorim să fim plăcuţi, respectaţi şi apreciaţi, dar aceste lucruri nu trebuiesc date în schimbul integrităţii şi fericirii noastre. Alţi oameni nu-ţi pot oferi validarea pe care o cauţi, acesta validare trebuie să vină din interior.

4. Sănătatea ta este cea mai mare valoare

Sănătatea este o comoară de nepreţuit, apreciaz-o tot timpul, ai grijă de sănătatea ta şi protejeaz-o. O sănătate bună este deseori neapreciată cu adevărat de tinerii din jurul nostru. Avem tendinţa să credem că o să fim sănătoşi toată viaţa sau că ni se cuvine, dar lucrurile nu stau chiar aşa. Trebuie să apreciem sănătatea pe care o avem şi să ne-o protejăm înainte de a ajunge să ne pară rău mai târziu că nu am făcut acest lucru cu toate că am fost sfătuiţi să facem acest lucru.

5. Nu vei primi tot timpul ceea ce-ţi doreşti

Indiferent de cât de bine îţi vei pune la punct planurile  sau cât de mult vei munci pentru îndeplinirea scopurilor, uneori lucrurile nu merg aşa cu ne-am fi aşteptat. Cu toţii avem anumite aşteptări care, din păcate, nu se materializează în realitate. Uneori visele noastre nu se îndeplinesc şi trebuie să schimbăm cursul gândurilor şi scopurilor noastre pentru a putea găsi din nou direcţia corectă.

6. Nu este tot timpul vorba de tine

Nu eşti epicentrul universului. Este foarte dificil să vezi lumea dintr-o altă perspectivă în afară de cea a ta, atâta timp cât suntem atât de concentraţi în legătură cu ceea ce se întâmplă în vieţile noastre. Cuvântul “eu” este cel mai folosit cuvânt în conversaţiile de zi cu zi. Este foarte normal să fi preocupat de lucrurile care se petrec în viaţa ta, dar trebuie să acorzi atenţie atât lucrurilor care te afectează pe tine cât şi lucrurilor care-i afectează pe cei din jurul tău.

7. Nu este nicio ruşine să nu cunoşti

Nimeni nu le cunoaşte pe toate şi nimeni nu deţine toate răspunsurile. Nu este nici-o ruşine să spui “Nu ştiu.”. Pretinzând că eşti perfect nu o să devii perfect. Avem această idee inoculată de perfecţionism care ne şterge orice urmă de umanitate din noi înşine. Perfecţiunea este plictisitoare, a fi om este un lucru superb. Oamenii nu sunt făcuţi să fie perfecţi. Cu toţii facem greşeli ocazional. Învăţăm din mers, aceasta este viaţa. Dincolo de aceste lucruri, nimănui nu-i place de Domnul Ştie-Tot. Un pic de vulnerabilitate te face că tu să fi o persoană cu care se poate discuta.

8. Dragostea este mai mult decât un sentiment, este o alegere

Acel impuls de pasiune şi de dragoste nu o să dureze foarte mult, dar asta nu înseamnă că dragostea de lungă durată nu există. Dragostea nu este doar un sentiment, este o alegere pe care o faci zilnic. Trebuie să alegem să iertăm, să lăsăm supărările să treacă, să fim buni, să respectăm oamenii din jurul nostru şi să-i ajutăm. Relaţiile necesită efortul nostru susţinut. Uneori este extraordinar de uşor să menţinem o relaţie iar alteori este extrem de dificil, dar până la urmă noi alegem cum vorbim, cum ne comportăm şi cum gândim într-o relaţie.

9. Perspectiva este un lucru minunat

În general, atunci când eşti supărat sau îngrijorat, ţi-ai pierdut perspectiva. Tot ceea ce se întâmplă în vieţile noastre pare atât de  mare, de important, dar atunci când aceste mici aspecte sunt privite la scară largă, aproape că nu înseamnă nimic, luptele pe care le ducem, locul de muncă pe care nu l-am obţinut, lucrurile pe care ni le dorim şi pe care nu le-am obţinut, majoritatea dintre acestea nu o să aibă nicio însemnătate în 20, 30, 40 de ani de acum încolo. Este destul de greu să priveşti pe termen lung când tot ceea ce ştim este să ne satisfacem dorinţele pe termen scurt.

10. Nu ţi se cuvine nimic

Adesea nu apreciem ceea ce avem decât în momentul în care ne lipseşte. Aici putem include sănătatea, familia şi prietenii, locul de muncă, banii pe care-i ai azi sau pe care-i vei avea mâine. Când eşti tânăr, ai impresia că părinţii vor fi tot timpul în jurul tău, dar lucrurile nu vor sta tot timpul aşa. Probabil te gândeşti că vei avea tot timpul din lume să poţi relua relaţiile cu vechii prieteni sau să petreci timpul cu prietenii noi, dar nu este aşa. Nimic nu-ţi este garantat în viitor, nici măcar mâine nu ştii ce se va întâmpla, inclusiv cu cei pe care-i iubeşti.

Sursa: caplimpede.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *