Oul sau găina?

ou-gaina

loading...

„Care a fost primul, oul sau găina?”

Veșnica întrebare, ce a generat mari dezbateri, a primit un posibil răspuns. Conform unui grup de cercetători științifici de la universitățile Warwick și Sheffield din Anglia, găina a fost cel mai probabil prima. S-a ajuns la această concluzie după ce un nou model matematic (pus în aplicare cu ajutorul computerului) pentru simularea spontană a cristalizării carbonatului de calciu a dezvăluit mecanismul prin care o proteină cunoscută sub numele de ovocleidină, produsă de găini, stimulează formarea cojii de ou.

Munca echipei, revoluționară prin a oferi noi perspective despre atemporala enigmă oul-sau-găina, se remarcă și pentru abordarea sa inovativă privind simularea moleculară. Cercetătorii știau deja că ovocleidina ajută la formarea cojii de ou; dar pentru a demonstra cum această proteină își îndeplinește rolul, a fost necesară dezvoltarea unui model matematic capabil să simuleze rolul proteinei native în inițierea cristalizării mineralului. Modelul a fost bazat pe un algoritm care a reconstruit un „mediu fără energie” de nanoparticule ale carbonatului de calciu.

În explorarea diverselor formațiuni cu caracter obligatoriu dintre ovocleidină și nanoparticule, oamenii de știință au descoperit că ultimul acționează ca un catalizator care inițiază formarea cristalelor de calcit prin atașarea la nanoparticule de carbonat de calciu. Odată ce nucleul de cristal atinge o dimensiune în care este capabil să crească de la sine, proteina este eliberată pentru a cataliza formarea de mai multe cristale. Repetiția acestui proces este ceea ce formează coaja de ou.

Capacitatea de a simula interacțiuni moleculare în cristalizarea minerală sub control al proteinei are potențiale aplicații în știința materialelor.

sursa: atlas-geografic.net

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *