Paradisul exotic, scufundat în Dunăre – insula Ada Kaleh

ada-kaleh-4

loading...

Până la intrarea în România, la Cazane, Dunărea parcurge un traseu lin. Acolo întâlnea bariere naturale care împiedicau navigația. În secolul al XIX-lea, în acea zonă exista o categorie de navigatori, piloții de cataracte, oameni care știau să treacă navele în siguranță.

După traversarea Cazanelor urma Orșova și altarul zeilor, insula Ada Kaleh. Herodot o descria ca fiind acoperită de viță de vie și măslini. Rând pe rând, insula a fost stăpânită de geto-daci, romani, turci, austrieci, români.

Populația era formată în majoritate din turci. Acolo își găsise refugiul Miskin Baba, ultimul descendent al unei familii regale uzbece. El spunea că în vis a primit porunca profetului Mohamed de a se stabili acolo și de a deveni un model pentru oameni.

Pe insulă existau multe case dotate cu instalații de încălzit. În fiecare casă exista o baie. Curțile și grădinile erau pline cu legume, pomi fructiferi și smochini exotici. Insula era o oază de climat subtropical, mediteranean.

La rang de onoare se aflau cafeaua la nisip, braga, halvița, baclavalele și țigările. Insula avea o școală, un dispensar, o moschee și o biserică pentru creștini. La moscheea din Ada Kaleh a existat cel mai mare covor dintr-o moschee din România.

Dimensiunile lui erau uriașe, avea o greutate de 480 de kilograme și, în prezent, este expus la o geamie din Constanța. Fusese un dar pe care sultanul Abdul Hamid al II-lea îl dăruise locuitorilor insulei.

Regele Carol al II-lea îi scutise pe locuitorii de pe insulă de taxe aferente tutunului. Acolo se fabricau celebrele țigări Cabinet care rivalizau cu havanele cubaneze.

În comunism a început drama locuitorilor. În anul 1971, moscheea cu două minarete a fost minată. Când Dunărea are un nivel scăzut, vârfurile minaretelor ies din apă. Bogătașii de pe insulă au fost deportați în Bărăgan sau închiși în închisori.

Insula Ada Kaleh a dus cu ea în adâncuri multe secrete și mistere. Carol al II-lea și Nicolae Iorga au vizitat insula inopinat. Regele a fost servit cu cafea la nisip pe care a băut-o dintr-o ceașcă din care băuse tatăl său, regele Ferdinand. Peste 50000 de turiști vizitau insula atrași de alviță, rahat, halva, acadele, dulceață de smochine și trandafiri.

Sursa: efemeride.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *