Remedii la îndemână pentru durerea de dinți
Durerea de dinţi variază în intensitate de la minoră la teribilă, dar un dentist bun se va asigura că este de scurtă durată. Dacă nu puteţi să obţineţi o programare de urgenţă, mergeţi la farmacie şi achiziţionaţi un gel calmant care conţine lidocaină sau benzocaină. Pentru analgezia generală, puteţi să luaţi şi ibuprofen, paracetamol sau aspirină (dar nu daţi aspirină unui copil sub 16 ani decât dacă acest lucru este recomandat de medic) şi încercaţi următoarele remedii.
Opriţi durerea folosind condimente
-Puneţi puţin ulei de cuişoare direct pe dintele cu problemă. Acest ulei are proprietăţi antibacteriene remarcabile – şi are de asemenea efect calmant, datorită căruia este folosit ca remediu pentru durerile de dinţi. În secolul al XlX-lea, atunci când pasta de dinţi era rar folosită, iar dentiştii aveau parcă instrumente de tortură, fiecare doctor avea mereu la îndemână ulei de cuişoare. în zilele noastre se cunoaşte faptul că extractul din mugurii de cuişoare conţine eugenol, care acţionează ca anestezic local. Uleiul s-ar putea să înţepe la început, dar apoi durerea dispare în totalitate.
-Puteţi să obţineţi acelaşi efect de anestezie de la cuişoarele întregi. Puneţi câteva în gură, lăsaţi-le să se îmbibe puţin până când se înmoaie, strângeţi puţin între molarii nedureroşi pentru a elibera uleiurile din ele, apoi ţineţi-le pe dintele dureros maximum jumătate de oră.
-Dacă nu aveţi cuişoare, faceţi o pastă cu pudră de ghimbir şi ardei cayenne. Puneţi ingredientele pudră într-o cană, apoi adăugaţi câteva picături de apă pentru a face o pastă. îmbibaţi o bucată de vată în pasta respectivă şi puneţi-o pe dintele dureros. (Acest amestec poate irita gingiile, aşa că trebuie să fiţi atent să ţineţi vata doar pe dinte.) Pe lângă folosirea amestecului celor două, puteţi încerca să le folosiţi şi separat.
Apa de gură calmantă
-Clătiţi-vă gura cu tinctură din smirnă (Myrrhis odorata). Efectele astringente ale acesteia pot ameliora inflamaţia, smirna având şi acţiune antibacteriană. Fierbeţi o linguriţă de pudră de smirnă în 200 ml de apă timp de 30 de minute. Strecuraţi şi lăsaţi să se răcească. Clătiţi gura cu un amestec preparat dintr-o linguriţă de soluţie într-o jumătate de cană de apă de cinci până la şase ori pe zi.
Ce este în neregulă
Cariile provoacă adeseori dureri de dinţi. Ele se formează din cauza bacteriilor din cavitatea bucală, care se dezvoltă pe alimentele cu zahăr şi cu amidon, şi care se fixează de dinţi şi gingii. Aceste bacterii produc acizi care vă afectează dinţii, şi atunci când ajung la un nerv, se declanşează durerea. Dar pot fi şi alte cauze. Puteţi, pur şi simplu, să aveţi o bucată de mâncare prinsă între doi dinţi; s-ar putea ca o plombă să se fi desprins; un dinte să fie crăpat; să existe un abces (un buzunar de infecţie la nivelul gingiilor; sau poate aveţi o problemă cu sinusurile.
Ar trebui să-mi sun dentistul?
Mergeţi la dentist imediat ce puteţi, chiar dacă se pare că problema s-a rezolvat. Remediile din acest capitol s-ar putea să ofere ajutor de moment, dar dentistul trebuie să identifice cauza. Probabil aveţi o problemă care necesită tratament. Dacă o lăsaţi netratată, se va agrava.
-Ceaiul de mentă are o aromă plăcută şi un efect uşor calmant. Puneţi o linguriţă de plantă uscată într-o cană cu apă fiartă şi lăsaţi în repaus 20 de minute. După ce ceaiul s-a răcit, strecuraţi-1, clătiţi-vă gura cu el, apoi scuipaţi-1 sau înghiţiţi-1. Repetaţi de câte ori este nevoie.
-Pentru a distruge bacteriile, clătiţi gura cu o soluţie de apă oxigenată 20% diluată într-o cantitate egală de apă. Aceasta poate să ofere calmare temporară dacă durerea este însoţită de febră şi un gust neplăcut în gură (ambele sunt semne ale unei infecţii). Soluţia de apă oxigenată nu trebuie să fie niciodată înghiţită. Scuipaţi-o şi apoi clătiţi-vă gura de mai multe ori cu apă.
-Amestecaţi o linguriţă de sare într-un pahar de apă călduţă şi clătiţi timp de 30 de secunde, apoi scuipaţi soluţia. Apa sărată curăţă zona din jurul dintelui şi extrage o parte din lichidele care provoacă inflamaţia. Repetaţi acest tratament ori de câte ori este nevoie.
Comprese pentru confort
-Puneţi un mic cub de gheaţă într-o pungă de plastic, înfăşuraţi punga cu o cârpă subţire şi ţineţi-1 timp de 15 minute pe dintele dureros pentru a anestezia nervii. Alternativ, puteţi să folosiţi un pachet de gheaţă pe obraz, deasupra zonei dureroase.
-Un pliculeţ de ceai călduţ reprezintă un remediu clasic pentru durerea de dinţi şi s-ar putea să merite să încercaţi. Ceaiul conţine taninuri astingente care reduc inflamaţia şi oferă puţin confort, chiar dacă doar temporar.
-Un alt remediu vechi presupune înmuierea unei bucăţi de hârtie maro în oţet. Se presară apoi pe o parte piper negru şi se aplică pe obraz. Senzaţia de căldură de la nivelul obrazului s-ar putea să vă distragă atenţia de la durerea de dinte.
Periere uşoară
-Folosiţi o pastă de dinţi pentru dinţi sensibili. Dacă aveţi probleme cu gingiile, acest lucru s-ar putea să înlăture o mare par -te din durerea pe care probabil o simţiţi atunci când consumaţi aii -mente prea calde sau prea reci. Atunci când gingiile se reduc, dentina de sub smalţ este expusă, iar acest material este extrem de sensibil.
-Treceţi la o periuţă cu perii foarte moi ce vă poate ajuta să protejaţi ţesutul gingival şi să preveniţi reducerea şi mai pronunţată a gingiilor.
Astupaţi
-În cazul în care v-aţi rupt un dinte sau aţi pierdut o plombă, puteţi să mai reduceţi din durere acoperind zona expusă cu gumă de mestecat moale. Acest lucru s-ar putea să funcţioneze şi în cazul unei plombe care s-a slăbit, pentru a o ţine în loc până când ajungeţi la Jentist. Pentru a evita orice disconfort ulterior, evitaţi să mestecaţi pe dintele respectiv până când problema va fi rezolvată.
-Dacă puteţi să mergeţi la o farmacie, achiziţionaţi de acolo material temporar pentru plombe, cum ar fi Cavit, care vă va proteja dintele şi gura împotriva acţiunii marginilor ascuţite alte dintelui, până când ajungeţi la dentist.
Apăsaţi aici pentru calmare
-Încercaţi o tehnică de presopunctură pentru a opri rapid durerea de dinţi. Folosindu-vă degetul mare, apăsaţi punctul de pe dosul mâinii opuse unde se întâlnesc degetul mare şi arătătorul. Aplicaţi presiune în acest loc timp de două minute. Acest lucru va ajuta la declanşarea eliberării de endorfine, hormonii „plăcerii” din creier. (Atenţie! Nu încercaţi această manevră dacă sunteţi însărcinată.)
Încercat
Conform folclorului, dacă vă masaţi mâna cu un cub de gheaţă, puteţi să reduceţi din durerea provocată de un dinte.
…şi
confirmat
Atunci când nervii de la nivelul degetelor trimit semnalul de „rece” la creier, acesta s-ar putea să depăşească din punct de vedere al importanţei semnalele de durere care vin de la dinţi. Nu trebuie decât să înfăşuraţi un cub de gheaţă într-o cârpă subţire şi să o folosiţi pe zona dintre degetul mare şi arătător.
1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest