Se caută explicațiile unui fenomen neobișnuit: Un orășel din Italia are 300 de centenari, din 2000 de locuitori
În sudul Italiei, pe coasta de vest, există orășelul Acciaroli, cu o populaţie de aproximativ 2.000 de oameni.
Oraşul este renumit pentru longevitatea locuitorilor săi, aproximativ 300 de locuitori reuşind să trăiască mai mult de 100 de ani.
În Acciaroli, procentul de centenari este de aproximativ 0,2 %, fapt pentru care cercetătorii investighează acest fenomen nemaiîntâlnit.
„Suntem primul grup de cercetători cărora li s-a dat permisiunea de a studia populaţia din Acciaroli, Italia”, a declarat un membru al echipei, cardiologul Alan Maisel, de la Universitatea din California, Şcoala de Medicină San Diego.
Maisel şi colegii săi vor lucra cu centenarii din Acciaroli pentru a-şi da seama ce-i face atât de diferiţi faţă de restul populaţiei mondiale.
Ei vor cerceta specificul lor genetic, factorii stilului de viaţă, precum obiceiurile alimentare și eventuale exerciţii pe care le fac.
„Scopul acestui studiu pe termen lung este de a afla de ce acest grup format din 300 de indivizi trăieşte atât de mult timp. Se vor efectua analize genetice complete şi se vor examina comportamentul, stilul de viaţă, precum dieta şi exerciţiile fizice”, explică Maisel.
Populaţia de aici este, de asemenea, cunoscută pentru rata scăzută ale bolilor de inimă şi Alzheimer.
Potrivit cercetătorului Maisel, dintre acele persoane care au trecut de 100 de ani, aproximativ 20 la sută au atins vârsta de 110 ani.
„Ceea ce m-a şocat este că eu nu văd oameni care să alerge dimineaţa. Nu văd oameni activi care să facă exerciţii. Nu-i văd să înoate”, spune cardiologul, adăugând că mulţi dintre rezidenţii vârstnici sunt fumători şi au exces de greutate.
După presupunerile lor, oamenii din Acciaroli sunt posesori ai unor gene bune şi urmează o dietă extraordinară. Populaţia locală adoptă o dietă mediteraneană bogată în peşte, ulei de măsline şi rozmarin.
„Ei folosesc rozmarin în aproape tot ce gătesc. Studiile ştiinţifice au demonstrat că această plantă previne disfuncţia cognitivă şi unele procese de îmbătrânire”, a declarat Maisel.
Citește continuarea pe descopera.ro