Secretul longevității călugărilor ortodocși de pe muntele Athos
O cercetare complexă, derulată pe parcursul a mai bine de un deceniu, demonstrează că una dintre cele mai sănătoase comunități de pe pământ este cea a călugărilor ortodocși de pe muntele Athos, potrivit garbo.ro.
Sănătatea mentală și fizică a călugărilor greci, riscul scăzut al bolilor cardiovasculare, dar și longevitatea se datorează unui stil de viață echilibrat și unui stil alimentar modest și sănătos.
Studiul reliefează că simplitatea este secretul de bază al longevității și al sănătății îndelungate, având în vedere că din cei 1500 de călugări, cu vârste între 40 și 104 ani, care locuiesc în 20 de mănăstiri antice și a căror stare de sănătate a fost studiată între 1994 și 2007, niciunul dintre ei nu a dezvoltat cancer intestinal și numai 11 au fost afectați de cancer de prostată.
Monahii nu au dezvoltat practic boli de inimă, nu s-au confruntat cu stopuri cardiace și nici cu atacuri cerebrale. Incidența bolii Alzheimer în rândul călugărilor de pe Athos a fost de 0, iar cancerul (plămâni, intestine, vezică) a fost înregistrat în rate neobișnuit de scăzute.
Un mileniu de tradiții neschimbate
De 1000 de ani, tradițiile și obiceiurile stilului de viață din mănăstirile de pe muntele Athos sunt neschimbate, scrie sursa citată, mai ales că monahii ortodocși se pare că au găsit echilibrul perfect între a fi vegan și a fi vegetarian, introducând în alimentația lor grăsimi și proteine de bună calitate. Ei consumă mâncare proaspătă preparată din alimente proaspete, constând mai ales în legume, fructe, boabe de leguminoase și cereale în moderație.
Dieta tradițională din posturi abundă în vitamine, antioxidanți, nutrienți și acid folic, având în același timp un conținut sărac în grăsimi animale saturate. Potrivit celor scrise de părintele Epifanios Miloptaminos în cartea “Cooking on Mount Athos” (momentan disponibilă doar în Grecia) și în care cuvântul unt nu este nicăieri menționat, monahii nu consumă carne, făina nu este folosită pentru a îngroșa sosurile, în weekend și de sărbători se consumă pește sau fructe de mare. Dulciurile sunt consumate doar ocazional și sunt preparate în casă, cu ingrediente naturale cultivate chiar de călugări, iar produsele lactate sunt consumate doar ocazional.
În plus, mediul în care își duc viața călugării ortodocși de pe muntele Athos este lipsit de stres și de poluare, iar comunitatea este una bine sudată, în care călugării se sprijină și se ajută reciproc.
Sursa: dcnews.ro