Ți se întâmplă să visezi cu ochii deschiși? Află care este impactul asupra creierului tău

Visarea-cu-ochii-deschisi

loading...

Visatul cu ochii deschişi este adesea luat în derâdere, însă procesul reprezintă o funcţie esenţială a creierului uman.
Oamenii de ştiinţă susţin că acesta ar putea fi intensificat cu ajutorul stimulării electrice, proces care ajută, de asemenea, la păstrarea concentraţiei necesare pentru a rezolva o sarcină.
În general, visatul cu ochii deschişi nu este asociat cu productivitatea, însă prin impulsionarea creierului cu ajutorul curentului electric, este posibil să visezi cu ochii deschişi şi să te concentrezi la o anumită sarcină în acelaşi timp, reiese dintr-un nou studiu.
Moghe Bar şi echipa sa de la Universitatea Bar-Ilan din Israel au descoperit că pot folosi stimularea transcraniană cu curent – un curent electric slab care trece prin creier – pentru a intensifica experienţa visatului cu ochii deschişi.
Mai mult, acest impuls electric a sporit capacitatea participanţilor la experiment de a rezolva o sarcină în timp ce visau cu ochii deschişi.
„Studiul este neobişnuit, dar eu cred că este interesant”, spune Donel Martin, neuropsiholog clinic la Institutul Black Dog din Sydney. „Este o nouă dovadă că stimularea transcraniană cu curent poate îmbunătăţi performanţa creierului”, a adăugat el.
În jur de 47% din timpul în care suntem treji mintea noastră zboară la alte lucruri, însă nu pentru că nu ar avea ceva mai bun de făcut. Visatul cu ochii deschişi permite creierului să plănuiască, dar şi să găsească soluţii creative.
Experienţele trăite în timpul zilei sunt stocate sub formă de amintiri pe care le putem accesa atunci când trăim încă o dată o experienţă cunoscută. Dacă te-ai ars, nu mai pui mâna pe cuptor. Însă, în viaţa cotidiană ne întâlnim rar cu situaţii identice aşa încât creierul foloseşte visatul cu ochii deschişi pentru a completa spaţiile goale, imaginând diferite scenarii şi consecinţele diferitelor acţiuni fără ca noi să trebuiască să le chiar trăim. Având în vedere aceste beneficii, echipa lui Bar a vrut să vadă dacă putem stimula acţiunea de a visa cu ochii deschişi.
Cei 47 de voluntari au fost aşezaţi în faţa unui computer şi rugaţi să apese un buton de fiecare dată când pe ecran apărea cifra trei, o sarcină care necesită un anumit nivel de atenţie, dar care este suficient de plictisitoare încât să-i permită creierului să viseze cu ochii deschişi. Cercetătorii au descoperit că dacă stimulează electric cortexul prefrontal timp de 20 de minute, participanţii visează cu ochii deschişi cu 38% mai mult decât grupul de control. Mai mult, aceşti voluntari au rămas la fel de concentraţi la sarcina propusă de cercetători. Ei au avut rezultate la fel de bune ca voluntarii al căror creier nu a fost stimulat să viseze cu ochii deschişi, un rezultat descris de Bar drept „remarcabil”.

Sursă: Cosmos Magazine

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *