Tunelurile de sub București
Ca orice mare capitală europeană și București ascunde o mulțime de secrete. Unele dintre cel mai bine păstrate secrete sunt existența tunelurilor de sub oraș care formează un adevărat labirint. Care este povestea acestor tuneluri?
Se pare că în urmă cu sute de ani, pe locul unde este astăzi Capitala României erau multe conace ce aparțineau unor boieri care cultivau plantații întregi de viță de vie.
Majoritatea conacelor erau dotate cu nişte crame uriaşe în interiorul cărora erau depozitate anual sute de butoaie şi sticle pline cu vin de cea mai bună calitate. De-a lungul timpului, sub Bucureşti, au fost descoperite o mulţime de tuneluri despre care istoricii susţin că ar fi, de fapt, nişte urme ale vechilor crame.
Totuși, catacombele nu erau în totalitate crame. Unii dintre boieri foloseau acest labirint ca o măsură de precauție, cu atât mai mult cu cât jafurile erau la ordinea zilei. „În secolele XVI–XVIII, marii boieri îşi construiau casele cu tuneluri lungi de câteva sute de metri care dădeau, de obicei, în câmpie. În caz de război, dacă erau jefuiţi, reuşeau să scape în acest fel”, spune istoricul Dan Falcan.
Multe dintre tuneluri au fost săpate și în perioada comunistă în același scop. Ele făceau legătură între punctele cheie ale Bucureştiului, fiind realizate exclusiv pentru Ceauşescu care ar fi putut să scape în cazul unui atac nuclear sau chimic.
Tunelurile nu se află și sub Casa Poporului, așa cum s-a speculat de-a lungul timpului. Anca Petrescu, arhitecta Palatului Parlamentului, spunea că sub impunătoarea clădire se află două buncăre antiatomice şi un adăpost antiaerian.
Citește continuarea aici