Crezi că știi totul despre bănci? Cele mai interesante curiozități
Termenul “banca” provine din italienescul “banco”. Acesta inseamna “birou, banca, banc de lucru” si era folosit de bancherii din Florenta in timpul Renasterii care il obisnuiau sa incheie tranzactiile deasupra unui birou.
Cea mai veche dovada a unei activitati bancare dateaza din anii 350-325 I.Hr. O moneda, datand din acea perioada, purtand grafica unei mese/banci pline de monede a fost descoperita in zona orasului turcesc Trabzon (pe atunci, o colonie greceasca).
In doar 9 ani, din 1998 si pana in 2007, valoarea activelor cumulate a primelor 1000 de banci din lume a crescut cu aproximativ 150%. Astfel, daca in 1998 cele mai importante 1000 de banci din lume detineau active in valoare de putin peste 30 de trilioane de dolari, in 2007 suma a crescut la 74.2 trilioane de dolari.
Bancile americane detin 14% din totalul de 74.2 trilioane de dolari. Bancile japoneze au pierdut, de la sfarsitul mileniului trecut, aproximativ 11% din cota lor la nivel mondial (de la 21% in 1999, la 10% in 2007). Bancile din spatiul Uniunii Europene detin cea mai mare parte a activelor primelor 1000 de banci la nivel mondial: 53%, cea mai mare cota revenindu-i Marii Britanii.
Cele mai multe banci din lume sunt in SUA. La sfarsitul anului 2005, peste 7.500 de institutii bancare faceau afaceri in SUA iar in total acestea aveau peste 75.000 de filiale. Spre comparatie, Japonia (a doua mare putere bancara a lumii, dupa SUA si inaintea Marii Britanii) numara in acelasi an 129 iar in Romania sunt in acest moment, conform site-ului Asociatiei Romane a Bancilor, 41 de banci (numarul poate fi mai mare).
Perceperea de dobanda este interzisa in tarile islamice. Dobanda este interzisa de legea islamica (Sharia) insa bancile au gasit noi forme de castig pentru a-si indeplini rolul de unitati de profit (si nu organizatii non-profit). De exemplu, in cazul unui credit ipotecar, in loc sa perceapa dobanda pentru suma imprumutata bancile cumpara ele insele proprietatea si o revand celui care a solicitat imprumutul la un pret mai mare, obtinand astfel profit si permitand plata in rate a sumei. Totusi, ele nu pot percepe penalitati de intarziere la plata ratelor.
Primul ATM (automated teller machine; bancomat) a fost folosit in SUA, New York, in anul 1939. Acesta nu a avut insa succes iar banca (Citibank) l-a scos din uz. Dezamagit, inventatorul aparatului, Luther George Simjian, a declarat ca aparatul nu a avut succesul scontat si era folosit doar de prostituate si pariori care nu doreau sa se intalneasca cu casierii bancii fata in fata.
Actorul britanic Reg Varney a fost primul om care a folosit varianta moderna, electronica, a ATM-urilor. Acesta a utilizat un bancomat al Barclays Bank, din Londra, Anglia, pe 27 Iunie 1967. Acest prim bancomat utiliza tichete de unica folosinta, special realizate pentru a impiedica fraudele, care erau retinute de aparat si in schimbul carora elibera plicuri preambalate continand cate 10 lire sterline.
Cel mai nordic ATM din lume este instalat la Longyearbyen, Norvegia iar cel mai sudic in McMurdo, o statiune de cercetare din Antarctica.
Sursa: bzi.ro