„Am luat la cunoștință” sau „am luat cunoștință de”? Tu știi cum este corect?

gramatica

loading...

Cuvântul cunoştinţă (scris corect cu un singur i) inseamnă totalitatea ideilor, informaţiilor pe care le are cineva într-un domeniu/ cunoaştere/ persoană cunoscută de vorbitor etc. Termenul apare în mai multe expresii uzuale, precum: a avea cunoştinţă de ceva, în cunoştinţă de cauză, a aduce la cunoştinţă, a face cunoştinţă cu cineva, a-şi pierde cunoştinţa etc.

A lua la cunoştinţă este o expresie greşită, deşi se aude frecvent, este aproape nelipsita din procesele-verbale întocmite pe la şedinţe de tot felul, în discursuri « pretenţioase », în contexte de felul : Am luat la cunoştinţă conţinutul documentului/ Am luat la cunostiinta acuzaţiile ce mi se aduc/ Am luat la cunostiinta convocarea pentru şedinţa de astăzi s.a.m.d. Expresia este atât de « înrădăcinată » încât cei mai mulţi vorbitori nici nu sesizează nefirescul ei, confundând-o, probabil, ca structură, cu a aduce la cunoştinţă (care este corectă, dar are înţeles diferit).

Aşadar, singura formă corectă a expresiei din titlul articolului este a lua cunoştinţă de : Am luat cunoştinţă de conţinutul documentului/ de acuzaţiile ce mi se aduc/ de convocarea de astăzi etc.

Sursa: destepti.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *