Bineînțeles sau bine înțeles? Tu știi cum se scrie corect?

gramatica

loading...

Bineînțeles (scris într-un cuvant), din punct de vedere morfologic, este un adverb, cu sensul desigur, fără îndoială, firește. Este un cuvânt compus din bine + înțeles, mai exact, un calc lingvistic, dupa franțuzescul bien entendu (calcul lingvistic este procedeul de îmbogățire a vocabularului care constă în copierea structurii unui cuvânt dintr-o altă limbă și traducerea integrală sau parțială a elementelor componente).

Bineînțeles, ca adverb, poate să apară în contexte precum: Bineînțeles că voi sosi la timp!/ Voi accepta propunerile voastre, bineînțeles! etc.

Bine înțeles se scrie în două cuvinte când are înțelesul de priceput bine, caz în care este vorba de structura bine (adverb) + înțeles (participiul verbului a înțelege). Exemplu: Pentru că a fost explicat corect, acest lucru a fost bine înteles de către toți/ E preferabil să te faci bine înțeles, decât să provoci confuzii etc.

În ambele situații – bineînțeles, bine înțeles – înțeles se scrie cu î (nu cu â), chiar și atunci când se află în interiorul cuvântului, deoarece se respectă grafia termenilor din care s-a format noul cuvânt.

Sursa: destepti.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *