Secolul XX a fost o perioadă marcată de inovație, dar și de competiții absurde între marile puteri. În umbra războaielor mondiale și a Războiului Rece, au fost concepute proiecte secrete și invenții care astăzi par desprinse dintr-un film SF sau dintr-un coșmar științific.

trenuri-600x394 Când istoria a luat-o razna: Proiecte secrete și invenții uitate ale secolului XX care par de necrezut

Trenurile cu propulsie cu reacție

În anii ’60, SUA și URSS au testat trenuri-proiectil, echipate cu motoare cu reacție, menite să atingă viteze amețitoare pe șine. Deși spectaculoase, proiectele au fost abandonate rapid din cauza riscurilor, costurilor uriașe și a problemelor tehnice. AeroTrain-ul american a reușit să atingă viteze de peste 250 km/h, dar stabilitatea și consumul de combustibil au făcut imposibilă utilizarea sa comercială.

loading...

Proiectul „Bomba cu lilieci” – arma biologică bizară

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, americanii au dezvoltat un plan ciudat: echiparea liliecilor cu bombe incendiare. Ideea era ca aceștia să fie lansați deasupra orașelor japoneze, unde să se adăpostească în clădiri de lemn, declanșând incendii devastatoare. Proiectul a fost testat și a funcționat parțial, dar a fost abandonat în favoarea bombei atomice.

Războiul rece și planurile nebune ale rușilor

KGB-ul și armata sovietică au investit în proiecte secrete, de la trenuri supersonice, la tunuri cu plasmă sau delfini kamikaze dresați să plaseze mine marine. Unele dintre aceste idei au fost atât de îndrăznețe, încât au rămas secrete zeci de ani.

Submarinele zburătoare și alte invenții bizare

Conceptul de submarin care decolează a fost serios luat în calcul în anii ’50, când inginerii sovietici au visat la nave capabile să iasă din apă și să zboare la viteze supersonice. Proiectul a fost abandonat, dar a inspirat generații de autori SF.


Aceste proiecte secrete sunt dovada clară că, în anumite momente ale istoriei, teama și dorința de superioritate tehnologică au împins omenirea spre invenții incredibile, dar inutile sau imposibil de realizat. Azi, ele rămân curiozități istorice, povești fascinante dintr-un secol în care granița dintre știință și nebunie a fost mai subțire ca niciodată.

loading...

By admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *