Ce nu știai despre Dunăre

Dunarea-la-Viena-2

loading...

Dunărea, cunoscută și sub numele de Amazonul Europei, este al doilea ca lungime dintre fluviile Europei (după Volga). Izvorăște din Munții Pădurea Neagră (Germania) sub forma a două râuri, numite Brigach și Breg, ce izvorăsc de sub vârful Kandel  și se unesc în orașul Donaueschingen, la cca 1 km est de castelul Fürstenberg. Dunărea curge către sud-est, pe o distanță de 2.858 km, până la Marea Neagră. La vărsarea fluviului în Marea Neagră s-a format Delta Dunării.

Iată câteva curiozități despre Dunăre:

 1. Dunărea străbate zece țări (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina) și are afluenți din alte șapte țări.
 2. În drumul său, Dunărea străbate 10 țări și patru capitale: Belgrad, Budapesta, Bratislava și Viena.
 3. Dacă majoritatea râurilor curg pe direcția nord-sud, Amazonul Europei curge dinspre vest spre est.
 4. Nu este sigur faptul că Dunărea se formează doar din izvorul din Munții Pădurea Neagră, în Germania. Mai există un izvor care pornește tot din Munții Pădurea Neagră, unindu-se cu primul în orașul Donaueschingen, în curtea unui castel. Acest loc este considerat de unii adevăratul izvor al Dunării.
 5. La mică distanță de la izvoare, Dunărea pierde o treime din apă, care se strecoară pe sub pământ și reapare la suprafață 11 kilometri mai jos, alimentând astfel Rinul. Totuși, Dunărea reușește să “supraviețuiască” grație afluenților din munți, care o alimentează și își urmează traseul său firesc.
 6. Nisipul și pietrișul din Alpi nu este adus de apele Dunării pe tot parcursul său, de aceea de la an la an, albia fluviului devine tot mai adâncă. Pentru a evita acest fenomen, în Austria, au fost luate măsuri: 100.000 tone de pietriș sunt aruncate în albia Dunării, în fiecare an. Este o muncă de Sisif, dar este singura soluție pentru a stopa Dunărea să se “mănânce de vie”.
 7. Delta Dunării este unică în lume din mai multe puncte de vedere: este singura deltă declarată rezervație a biosferei, aici este cea mai compactă suprafață de stufăriș de pe glob, iar suprafața deltei crește anual cu 40 mp.
 8. Dunărea a fost sursă de inspirație pentru poeți, compozitori și pictori. Cea mai cunoscută creație este “Dunărea albastră” (An der schönen blauen Donau), un vals vienez creat de Johann Strauss Tânărul.
 9. Ocupă locul 28 în lume din punct de vedere al debitului.
 10. Dunărea este a treia zonă din lume în ceea ce privește biodiversitatea, cu peste 5.000 de specii de plante și animale.
 11. „Șarpele rău”, care poate atinge 1,8 metri lungime este întâlnit în Delta Dunării. Este unul dintre cei mai lungi șerpi din Europa și este o specie protejată.

Sursa: bunadimineata

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *