Cea mai veche clădire din București – Casa Melik

casa melik

loading...

Cea mai veche locuinţă din Bucureşti, construită în a doua jumătate a secolului al 18-lea, între anii 1750-1760, este considerată casa Melik, al cărei prim proprietar nu se știe cu certitudine.

Casa Melik, devenita Muzeul National Theodor Pallady, este situata pe strada Spatarului nr. 22, in zona Armeneasca din Capitala, fiind atestata drept cea mai veche locuinta civila din Bucuresti, scrie wall-street.ro

Povestea spune ca la inceputul anilor 1800, mostenitorii proiectului au vandut casa pentru 1.400 de taleri, o suma destul de importanta in acea perioada, actuala locuinta revenind negustorului armean Kevork Nazaretoglu, unul dintre instaritii vremurilor. In anul 1822, Casa Melik a trecut printr-un prim proces de renovare, in care au fost realizate mici schimbari in interior, fara sa se intervina si la exteriorul cladirii.

Ferita de ochii lumii, deseori trecand pe langa ea fara sa i se acorde foarte multa importanta, Casa Melik te intampina cu o gradina superba care, in anotimpul cald, iti taie rasuflarea cu multitudinea de trandafiri care infrumuseteaza spatiul. Actualul Muzeu National Theodor Pallady este un proiect reprezentantiv al arhitecturii traditionale romanesti, mai ales datorita cerdacului din lemn inchis cu geamuri, a scarii interioare tot din lemn, dar si a acoperisului cu streasina.

Poate fi considerata o adevarata capodopera arhitecturala romaneasca, iar modul in care a fost intretinuta pana in prezent ii creste si mai mult valoarea.

Casa poarta in momentul de fata numele celui mai important proprietar al ei, Iacob Melik, un sustinator al actiunilor revolutionare de la 1848 si autor al lucrarii  „L’Orient devant L’Occident”, cel care s-a ocupat de renovarea casei in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, pastrandu-i stilul original.

Cea mai recenta renovare a proiectului din centrul Bucurestiului a avut loc in anul 2009. Muzeul Theodor Pallady s-a redeschis, astfel, dupa aproximativ sase luni in care a fost inchis pentru lucrari de reamenajare si de restaurare a operelor de arta.

Casa Melik este una dintre cele mai vechi cladiri civile din Bucuresti, spatiu care prezinta planimetrie de casa boiereasca cu influente ale arhitecturii vernaculare.

Sursa: http://www.b365.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *