Cele mai interesante cinci obiecte la care nu te așteptai să expire

carti2

loading...

Alimentele, produsele cosmetice, medicamente și orice produs de consum, de regulă, au un termen de valabilitate. Desigur, există câteva alimente care nu expiră, dar pe acelea le putem numi excepția de la regulă. Și totuși, nu cred că te-ai aștepta de la obiecte din fiecare zi să aibă un termen de valabilitate. De fapt, majoritatea obiectelor pe care le folosim sunt aruncate doar în cazul în care se deteriorează sau nu mai funcționează corespunzător. În cele ce urmează, te invităm să descoperi câteva astfel de obiecte pe care sigur le folosești și care poate ar trebui înlocuite.

Perna

În cazul în care ai aceeași pernă de mai bine de 3 ani și nu o speli foarte des, îți recomandăm să o arunci. Dacă nu și-a schimbat deja forma (ceea ce e foarte probabil să se întâmple de la uzura normală), îți spunem că aceasta poate deveni un focar de microbi, fiind mediul perfect în care să se adune praf și acarieni. Aceștia din urmă sunt organisme de dimensiuni microscopice care trăiesc în medii cu mult praf și care pot provoca alergii serioase. Schimbarea pernei este recomandată o dată la 2-3 ani.

Papucii de casă

Dacă nu sunt spălați deseori și cu mare atenție, papucii de casă pot deveni ușor mediul propice pentru dezvoltarea unor fungii. Astfel poate apărea ciuperca piciorului sau diverse tipuri de eczeme care te incomodează și de care scapi greu. Este recomandat să îți schimbi papucii de casă o dată la 6 luni, dacă nu îi speli și igienizezi foarte des.

Bureți de vase și de baie

Indiferent de cum îl păstrezi, orice burete poate dezvolta în timp diverse tipuri de mucegai. Este normal, având în vedere că, de cele mai multe ori acesta intră în contact cu apa, iar dacă nu, el poate absoarbe umiditatea din aer. Pentru a evita dezvoltarea microorganismelor în interiorul buretelui, îl poți fierbe, însă acest proces poate contribui la degradarea sa. De aceea, cel mai bine este să schimbi bureții din casă după maxim 6 luni de la prima folosire.

Pantofii sport

Asemeni papucilor de casă, datorită faptului că transpiri în ei, pantofii sport pot ajuta la dezvoltarea microorganismelor care duc la formarea de eczeme și infecții ale piciorului. Pe lângă asta, însă, în timpul purtării aceștia își modifică forma, iar acest lucru duce la creșterea presiunii aplicate pe încheieturile tale. Este indicat să înlocuiești adidașii cam o dată pe an.

Cărțile

Nu te-ai gândi că o carte are termen de valabilitate, însă acesta există. De multe ori avem tendința să uităm faptul că hârtia este un material biodegradabil. Acest lucru face ca hârtia să își schimbe textura și să își piardă din proprietăți. Dacă vrei să păstrezi o carte (sau orice document important scris pe hârtie) în condiții impecabile, ține-o departe de lumina directă a soarelui și de zone umede. Aceste două elemente contribuie la înmulțirea mucegaiurilor și duc la degradarea hârtiei.

Despre câte dintre acestea știai?

Sursa: bunadimineata.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *