Cine ar fi crezut că aţi putea adormi mai rapid doar prin apăsarea cu degetele arătătoare a centrului frunţii, între sprâncene?

presopunctura

loading...

Cine ar fi crezut că aţi putea opri o durere de dinţi pur şi simplu prin ciupirea pielii dintre degetul mare şi arătător? Sau că aţi putea adormi mai rapid doar prin apăsarea cu degetele arătătoare a centrului frunţii, între sprâncene? Practicanţii presopuncturii folosesc aceste tehnici de 5 000 de ani. Gândiţi-vă la această terapie ca la versiunea fără ace a acupuncturii.

Ce este presopunctura?

Presopunctura nu implică nimic mai mult decât aplicarea de presiune folosindu-vă degetele. Atunci când apăsați anumite puncte din organism, reechilibraţi sau eliberaţi qi (pronunţat „chi”), o formă subtilă de energie care curge prin corp pe canale care se intersectează asemenea drumurilor. Cel puţin aceasta este explicaţia oferită de cei care practică medicina tradiţională chineză.

Doctorii occidentali nu sunt încă siguri cum funcţionează presopunctura, deşi studiile recente sugerează că aceste meridiane energetice chiar există şi degetele fac organismul să elibereze analgezicele naturale cunoscute ca endorfme. Aceşti compuşi calmează durerea musculară şi facilitează circulaţia sângelui, inducând o stare generală de bine.

Presopunctura nu înlocuieşte îngrijirea medicală propriu-zisă şi nici nu garantează vindecarea instantanee. Dar iată câteva exemple de ce ar putea să facă pentru dumneavoastră.

Lupta cu greața

Atunci când stomacul vă face probleme, doriţi să îl calmaţi rapid. Din păcate, medicamentele antigreaţă (antiemetice) nu funcţionează întotdeauna şi, în plus, pot da şi ameţeli. Aşa că data viitoare când simţiţi unul dintre semnele prevestitoare, încercaţi să apăsaţi puternic pe partea interioară a articulaţiei mâinii, între cele două tendoane, la aproximativ două degete distanţă pe antebraţ de locul în care se formează cuta încheieturii. Ţineţi apăsat până observaţi că vă simţiţi mai bine.

Dacă plănuiţi o călătorie lungă cu maşina sau barca, aţi putea să vă luaţi un set de manşete pentru presopunctura care se comercializează în farmacii şi pe docuri. Aceste manşete elastice au o mică bilă care apasă în permanenţă pe punctul de presiune antigreaţă.

Presopunctura este atât de eficientă pentru calmarea stărilor de greaţă încât unii chirurgi o folosesc acum pentru a calma greaţa provocată de anestezie. Într-un studiu recent la care au participat 80 de femei care au suferit o intervenţie chirurgicală, 40 au primit tratamentul cu presopunctura, iar celelalte au primit un tratament fals (apăsarea pe un punct fals). Doar 16 dintre femeile din grupul cu presopunctura s-au simţit mai rău în comparaţie cu 28 din grupul placebo.

Ameliorați durerea de spate

Ce aţi făcut pentru a vă calma ultima oară când spatele v-a cedat? Adică asemenea marii majorităţi a oamenilor, aţi luat câteva calmante şi v-aţi târât înapoi în pat. Dar calmantele au efecte secundare şi doctorii ştiu acum că repausul la pat este aproape cel mai rău lucru pe care îl puteţi face atunci când aveţi o problemă cu spatele.

Mulţi oameni au descoperit că presopunctura poate să calmeze durerea. Tot ce trebuie să faceţi este să apăsați pe pliul de piele din partea posterioară a fiecărui genunchi în vreme ce staţi întins pe spate, cu genunchii îndoiţi şi tălpile fixate pe podea. Apoi, ridicaţi picioarele, şi legănaţi-le uşor înainte şi înapoi timp de un minut sau două.

Calmați entorsele de stres recidivante

Dacă petreceţi mult timp scriind, lucrând în grădină sau la o tastatură de calculator, există şanse mari să suferiţi de durere şi furnicături la coate şi încheietura mâinii. Presopunctura nu este un remediu universal pentru această problemă (cunoscută ca entorsa de stres recidivantă), dar poate micşora durerea şi este chiar mai eficientă pentru prevenirea acestei afecţiuni.

  1. Durerea la cot: îndoiţi-vă braţul astfel încât palma să fie spre piept şi apoi apăsați pe cot timp de un minut sau două.
  2. Mâna: apăsați pielea dintre degetul mare şi arătător.
  3.  Încheieturile mâinilor: apăsați pe mjlocul cutei de pe partea  posterioară a articulaţiei.

Învingeți simptomele răcelii

Presopunctura ajută în lupta cu răcelile în două moduri diferite. Stimulează sistemul imunitar, sporindu-i capacitatea de a combate virusurile şi, în acelaşi timp, calmează congestia.

Întindeţi mâna peste unul dintre umeri şi apăsați locurile sensibile din zona superioară a spatelui. Ţintiţi către un punct dintre coloană şi vârful omoplatului – puncte care ajută la stimularea rezistenţei naturale faţă de infecţii.

Pentru a ameliora congestia nazală, apăsați pe colţul intern al fiecărui ochi (chiar lângă nas) şi apoi în punctele unde nările se întâlnesc cu buza superioară. Această tehnică cu patru puncte de presiune ajută şi la calmarea usturimii ochilor.

Ameliorați durerea de cap

Atunci când aveţi o durere de cap, tendinţa este să frecaţi zona din jurul ochilor. Nici nu este de mirare. Este una dintre principalele zone de presopunctură prin care se calmează cefaleea şi migrenele.

Pentru a obţine efectul maxim, apăsați pe punctul aflat la un centimetru deasupra fiecărei sprâncene, direct deasupra pupilelor. Nu apăsați însă prea tare pentru că durerea poate fi amplificată. Apoi, presaţi sub fiecare pomete, direct sub pupilă. Apăsați de jos în sus în crestătura din partea de jos a pometelui.

Puncte de presiune

Cât de tare ar trebui să apăsați atunci când faceţi presopunctură? Destul de tare încât să provocaţi durere moderată, dar nu mai mare. Profesioniştii spun că senzaţia este cuprinsă undeva între presiune puternică şi durere.

În cazul în care vă învineţiţi uşor, aveţi o istorie medicală bogată în probleme ortopedice, luaţi medicamente pentru subţierea sângelui (anticoagulante), aveţi osteoporoză sau sunteţi însărcinată, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a folosi această tehnică de tratament.

 Reader’ s Digest,  1001 de remedii casnice 

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *