Efectele rugăciunii – analizate științific
Medicul american Mitch Krucoff, cardiolog cu o mare experiență de la Duke University Medical Center, a declanșat un studiu șocant pentru sceptici: pentru a vedea dacă, cu adevărat, rugăciunea îi poate ajuta pe cei aflați în suferință, el a format mai multe grupuri de rugăciune, de diferite religii și din diferite zone ale globului, formate din zeci de oameni, cu care a stabilit o formă de rugăciune colectivă pentru câțiva dintre pacienții săi, grav bolnavi de afecțiuni cardiace. Întrebarea la care el a dorit să afle răspunsul era: dacă se realizează astfel de rugăciuni pentru un număr de pacienți, vor putea fi constatate efecte clare de ameliorare la aceștia comparativ cu bolnavii care nu au beneficiat de tratamentul spiritual? Rezultatele obținute până acum sunt spectaculoase, fiind tot mai evidentă diferență între pacienții pentru care se realizează astfel de rugăciuni și ceilalți. Acest studiu este încă în desfășurare urmând ca el să fie finalizat și să fie trase concluzii abia în anii următori.
Există însă numeroși cercetători care au ajuns deja la finalul unor studii similare care s-au soldat cu rezultate cel puțin surprinzătoare:
Dr. William Harris, de la Mid America Heart Institute, Kansas, a realizat la randul său, un studiu asupra puterii vindecătoare a rugăciunii. Pentru a fi cât mai obiectiv, el a urmărit să stabilească foarte precis cadrul și condițiile de desfășurare a studiului, exact ca în cazul testării unui medicament nou.
Pentru a elimina orice suspiciune de placebo, nici unul dintre pacienții săi nu a știut că cineva se roagă pentru el și nici măcar că sunt incluși într-un astfel de experiment. Astfel, timp de un an, 1000 dintre pacienții care au trecut prin secția de urgențe a spitalului de cardiologie în care lucra dr. Harris, au fost împărțiți în două grupe: pentru una dintre grupe (reprezentând jumătate din numărul de pacienți) s-au rugat în mod sistematic un grup de voluntari și preoți, în timp ce cealaltă grupă a urmat numai medicația clasică.
Toți pacienții au fost urmăriți astfel timp de un an și starea lor de sănătate a fost monitorizată în conformitate cu câteva norme clare, stabilite de către medici care nu cunoșteau căror grupe aparțin pacienții supravegheați. Rezultatele? Pacienții pentru care s-au realizat rugăciuni au avut cu 11% mai puține atacuri de cord și complicații cardiace care le puteau amenința viața.
În finalul acestui experiment, un alt medic eminent, care s-a hotărât doar după multe insistențe să participe la acest studiu non-conformist, dr. O’Keefe, afirma: „Studiul pe care l-am realizat oferă o perspectivă tulburătoare asupra modului în care Dumnezeu poate să influențeze în mod direct viața noastră pe pământ. Ca om de știință sunt realmente bulversat de aceste rezultate, pentru că nu am nicio posibilitate să le explic decât prin acest ajutor invizibil…”
Un alt studiu realizat de această dată în Israel în 1993 asupra a mai mult de 10.000 de persoane credincioase s-a putut remarca faptul că incidența bolilor cardiovasculare (prima cauză de mortalitate în lume) în rândul acestor persoane este cu 40% mai redusă decât în cazul ateilor sau celor care sunt credincioși “nepracticanți”. În mod asemănător, un studiu realizat în anul 1995 în Hanovra de către Darmouth College asupra a 250 de persoane ce au suferit operații pe cord deschis a arătat că probabilitatea unui deces este de… 12 ori mai redusă la cei ce aveau convingeri religioase ferme și se rugau în mod constant.
Efectele fiziologice ale rugăciunii
Dr. Koenig de la Universitatea Duke concluziona în urma mai multor ani de cercetări: „Se pare că rugăciunea are efecte excepționale asupra întregului organism. Ea poate să scadă foarte mult secreția de cortizon, epinefrină și noreprinefrină – hormoni care sunt secretați de suprarenale în condiții de stres accentuat. Astfel se reduce foarte mult riscul tulburărilor imunitare, al afecțiunilor cardiace – mai ales riscul infarctului miocardic, al ulcerelor sau al bolilor intestinale inflamatorii.” În opinia lui ca și a altor medici, rugăciunea poate fi utilizată ca o metodă de terapie alternativă eficientă în prevenirea tuturor bolilor grave, în revenirea după intervenții chirurgicale, pentru a depăși momentele dificile sau, în cazuri excepționale, chiar pentru a vindeca boli grave cum sunt cancerul, scleroza multiplă sau complicațiile diabetului.
Efectele asupra psihicului sunt de asemenea remarcabile, inducând o stare de liniște și control, diminuând nevoia de excitante sau stimulente, eliminând gândurile și tendințele nocive sau morbide.
Sursa: astrologykom.blogspot.ro