Gips sau ghips? Tu știi cum este corect?

gramatica

loading...

Substantivul din titlul articolului denumeşte un material frecvent utilizat şi, adeseori, am constatat ezitarea multor vorbitori în privinţa alegerii formei corecte – gips sau ghips. De altfel, şi la o simplă căutare pe internet se poate observa folosirea ambelor variante, mai mult, chiar într-un Dicţionar de termeni medicali am găsit forma greşită a cuvântului.

Trebuie ştiut că, deşi substantivul provine din germ. gips, fr. gyps (având ca etimon lat. gypsum), ceea ce ar putea justifica varianta gips, singura formă corectă, menţionată în DEX şi în DOOM (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române) este ghips.

Ghipsul (cu pluralul ghipsuri) este : 1. Sulfat natural hidratat de calciu, incolor sau divers colorat, cu aspect sticlos, sidefos ori mătăsos, cu duritate mică, având numeroase utilizări în industrie; Expr. A pune în ghips = a imobiliza un membru sau o parte a corpului (care prezintă o fractură sau o fisură) cu ajutorul unui pansament făcut din ghips (1). 2. Obiect sau ornament arhitectonic făcut din ghips (DEX). Pentru cei care sunt interesaţi de chimie sau care au cunoştinţe în domeniu, formula chimică a ghipsului este CaSO4 • 2 H2O (sulfat hidrat de calciu).

Sursa: destepti.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *