Greșeli frecvente pe care le fac cei mai mulți. Să le evităm

gramatica

loading...

Potrivit lingvistului Mona Pologea, cercetător la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan” al Academiei Române, aceste abateri devin populare  prin intermediul televiziunii și al radioului,. La care se adaugă și „conversaţia obişnuită, normală, fără constrângeri de un anumit tip”.

O  exprimare incorectă e utilizarea formei de persoana a III-a plural „trebuiesc”, în expresii de genul „ei trebuiesc să sosească”. „Este cunoscut faptul că verbul «a trebui» este impersonal, prin urmare are aceeași formă la toate persoanele («trebuie») la indicativ prezent. Numai la perfect-compus persoana a III-a plural este admisă forma «au trebuit» (nu «a trebuit»)”, explică Mona Pologea.

Alte greşeli frecvente sunt pleonasmele. Printre cele mai răspândite sunt: „avalanşă de zăpadă, „aversă de ploaie”, „scurtă alocuţiune „, „contrabandă ilegală”, „aniversarea a 50 de ani”, „aversă de ploaie”, „autobiografie proprie”, „atac agresiv”, „confirmare sigură”, „hit de succes”, explică lingvistul.

Acordului predicatului în subordonata atributivă reprezintă o altă greșeală des întâlnită. Astfel, un acord de tipul „toţi cei care sunteţi aşezaţi aici trebuie să vă mutaţi” este incorect. Acordul corect este: „Toţi cei care sunt aşezaţi aici trebuie să se mute”.

Sursa:evz.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *