Motivul bizar pentru care japonezii își înmormântează păpușile

papusa

loading...

Papusile ocupa un loc important in cultura nipona, insa in cazul unora dintre jucarii, semnificatia este impinsa atat de departe, incat despartirea de ele are loc prin ritualul inmormantarii.

In fiecare an, pe 3 martie, japonezii sarbatoresc Hinamatsuri, Ziua Fetei, o sarbatoare foare speciala in Japonia. Se asterne o carpeta rosie pe o platforma in trepte, iar pe fiecare treapta, conotata ierarhic, sunt asezate apoi papusi ornamentale, numite hina ningyo, reprezentand dinastia imperiala din perioada Heian.

O alta papusa indragita de japonezi este kokeshi, fabricata manual din lemn, cel mai popular suvenir in Japonia.

Facand parte din familiile japoneze ani de-a randul, considerate, de asemenea, si un element integrant in educatia copiilor, unii japonezi cred ca papusile pot avea amintiri exact ca oamenii sau chiar suflet. De aceea, de multe ori, debarasarea de o papusa se poate dovedi un lucru extrem de dificil. Multe familii sunt speriate ca ar putea fi bantuite de spiritul jucariei daca o vor arunca la gunoi sau o vor abandona intr-o cutie de carton in pivnita.

Din acest motiv au aparut ceremoniile precum ningyo kuyo, un ritual funerar prin care proprietarii isi iau ramas bun de la papusi intr-un mod considerat demn. Ceremoniile au loc intr-un templu si sunt oficiate de obicei de catre gheise. Prin actul incinerarii, papusile sunt oferite lui Kannos bodhisattva, zeita milei.

Sursa: turism.bzi.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *