Oamenii de știință sunt șocați: creierul uman funcționează și după moartea clinică

creier

loading...

Creierul unei persoane decedate poate continua să funcţioneze pentru o scurtă perioadă, după ce corpul este declarat mort. Descoperirea a fost făcută de cercetătorii canadieni şi ar putea ridica unele probleme de etică.

Medicii au crezut până acum că activitatea creierului continuă cel mult un minut după decesul corpului.

Oamenii de ştiinţă de la University of Western Ontario au descoperit că în realitate, activitatea creierului durează până la zece minute, după moartea persoanei respective.

Constatarea a fost făcută de medicii canadieni de la unitatea de terapie intensivă a unui spital, unde au observat în urma unor teste că deşi pacientul fusese declarat decedat, creierul său a continuat să funcţioneze circa zece minute. Asta în ciuda faptului că încetaseră atât ritmul cardiac, cât şi tensiunea arterială.

Practic, cercetătorii au înregistrat în cazul persoanei decedate aceleaşi unde cerebrale care apar de obicei în timpul somnului profund.

Să precizăm totuşi că medicii au înregistrat această situaţie într-un singur caz din patru analizate. În cazul celorlalţi trei pacienţi studiaţi, activitatea creierului a încetat imediat după declararea decesului. Întrebarea pe care şi-o pun oamenii de ştiinţă este de ce diferă activitatea creierului de la un pacient decedat la altul.

În plus, cercetătorii încearcă să afle la ce serveşte de fapt activitatea cerebrală de după deces, în condiţiile în care nimic din corpul uman nu funcţionează la întâmplare, fiecare organ având un rol şi un “comportament” bine definite.

Medicii au crezut iniţial că e vorba de o defecţiune a echipamentelor folosite, însă au constatat că acestea funcţionau perfect.

Anterior, cercetătorii au crezut că activitatea creierului ia sfârşit în cel mult un minut de la declararea decesului. Trebuie precizat însă că studiile respective fuseseră efectuate pe şoareci de laborator, fără să fi fost descoperite efecte comparabile la oameni.

De altfel, ce se întâmplă cu trupul şi creierul unei persoane după decesul acesteia rămâne un mister pentru oamenii de ştiinţă. Alte două studii apărute anul trecut, de exemplu, au demonstrat că activitatea genetică din organism continuă câteva zile după declararea decesului.

Aceste descoperiri pot pune probleme de etică atunci când vine vorba de exemplu de donarea de organe, pentru că nu mai e atât de clar ca până acum dacă atunci când organele sunt recoltate din corp, acesta este cu adevărat decedat sau nu.

Articol relatat de rfi.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *