Tot ce nu știai despre găurile negre
Găurile negre sunt obiecte spațiale limitate despre care nu se cunosc foarte mute lucruri în prezent. Din această cauză s-au născut numeroase teorii alternative cu privire la găurile negre.
Iată ceea ce este mai important de știu despre o gaură neagră:
Este o gaură neagră un loc de unde nu se poate scăpa?
Până nu demult s-a vehiculat că odată un obiect care a pătruns într-o gaură negară el nu va mai putea să iasă de acolo. Această teorie este falsă, pentru că de curând Stephen Hawking a realizat o conferință de presă la Universitatea din Stockholm unde a explicat faptul că dacă un astronaut ar intra într-o gaură neagră el nu ar putea să se întoarcă în acest Univers, dar în altul da.
Există cu adevărat găurile negre?
Bineînţeles că există, numai că același Hawking susține că găurile negre nu au un orizont al lucrurilor etern, ci unul temporal. În acest fel, o gaură neagră există, doar că pentru perioada de timp în care se desfășoară orizontul său temporal.
Formarea și mărimea găurilor negre
O gaură neagră se formează în urma fuziunii unei stele. Când ea își oprește procesul de fuzionare atomică, atunci ne mai existând materie începe colapsul și se creează o gaură neagră.
Aceasta trebuie privită precum un aspirator, care înglobează materie de orice fel. Interesant este faptul că această materie este stocată într-un spațiu cât mai mic sau comprimat pentru momente ulterioare. De exemplu, dacă planeta noastră ar intra într-o gaură neagră, ea ar deveni de doar câțiva milimetri. Deci, lucrurile se petrec la un nivel incredibil de mare.
Trăim într-o gaură neagră?
Fizicianul Nikodem Poplawski, de la Universitatea din New Haven, crede că dacă am cădea într-o gaură neagră, particulele noastre ar ajunge într-un univers paralel. El, asemeni altor teoreticieni, susţine că o gaură neagră nu este ceva infinit de dens şi de mic, cum presupunea Albert Einstein, ci este ceva finit.
Teoria lui Poplawski se bazează pe ipoteza că înainte de Big Bang a existat ceva, o „sămânţă” de materie foarte densă, care s-a format în interiorul unei găuri negre. Era probabil de trilioane de ori mai mică decât orice particulă cunoscută de oameni, precizează Michael Finkel, de la National Geographic.
Paradoxul pierderii informaţiei
Paradoxul pierderii informaţiei este cauzată de emisia radiaţiei Hawking. Această radiaţie este pur termică cea ce înseamnă că ea este diferită, cu excepţia unei temperaturi specifice.
Radiaţia în special nu conţine nici o informaţie despre cea ce a format gaura neagră. Dar in timp ce gaura neagră emite radiaţii, ea îşi pierde masa şi se micşorează. Se presupune că acesta este metoda prin care o gaură neagră își eliberează energia și informația, pentru ca în cele din urmă să dispară.
Găurile negre sunt aliniate între ele?
Cercetătorii au observat quasarii, care sunt galaxii ce au în centrul lor găuri negre supermasive. Ele strălucesc mai mult decât toate stelele din galaxie luate împreună. Analizând datele de la Very Large Telescope din Chile, o echipă de astronomi de la Universitatea Liege din Belgia a remarcat că axele de rotaţie a găurilor negre din aceşti quassari sunt paralelă între ele, pe distanţe uriaşe.
Aceste găuri negre sunt înconjurate de discuri rotitoare formate din materie extrem de fierbinte, care este deseori aruncată la mari distanţe în spaţiu.
Sursa: efemeride.ro