Calități ce trebuiau îndeplinite pentru a deveni agent al Siguranței Statului
Siguranţa Statului a fost înfiinţată ca urmare a producerii Răscoalei Ţărăneşti din anul 1907.
Înainte de înfiinţarea Securităţii, la 30 august 1948, în Regatul României funcţiona, încă din anul 1908, Siguranţa Statului. Cunoscută de-a lungul timpului sub diverse denumiri (,,Direcţiunea Poliţiei şi Siguranţei Generale”, ,,Serviciul Secret de Informaţii” sau ,,Serviciul Special de Informaţii”), această structură a fost creată cu scopul de a superviza, a se infiltra şi a dezintegra grupurile politice considerate a fi un pericol pentru siguranţa naţională.
Cei recrutaţi în cadrul serviciului secret erau aleşi după criterii foarte bine definite. Fiecare dintre ei trebuia să aibă anumite ,,calităţi” pentru a putea intra în rândul agenţilor informatori.
În ,,Manualul de Poliţie şi Siguranţă”, apărut la Bucureşti, în anul 1940, col. Alexandru Călătorescu şi Niculae Bucur menţionează care sunt aceste ,,calităţi”:
,,Să fie întreprinzător, să fie şiret, să aibă un desăvârşit spirit de observaţie (să nu scape nimic neînregistrat din ceiace se petrece în jurul lui), să aibe prezenţa de spirit (să ştie să facă faţă oricărei împrejurări, în vorbă, în fapt etc.), să fie curajos şi cu sânge rece, să fie rezistent, răbdător şi stăruitor, să fie credincios faţă de cel ce-i dă însărcinări; Supunerea să fie din convingere (interesul material să fie pe al doilea plan); să fie cumpătat, deşi ar simula excese, să fie fanatic în convingeri pentru cauza ce i se încredinţează.”
sursa: descoperă.ro