Ce știm despre cel de-al șaselea simț
Putem spune ca noi oamenii detinem cel de-al saselea simt si acest lucru este chiar adevarat ,al saselea simt fiind sentimentul inconstient de prezicere a celor ce urmeaza sa se intample , mai exact INTUITIA. Desi nu a putut fi demonstrat fizic, nici macar specialistii in psihologie nu mai neaga existenta celui de-al saselea simt.
Puterea intuitiei a avut adepti nenumarati si celebri, de la Albert Einstein la Steve Jobs. Dar ce se afla in spatele acestui fenomen numit Intuitie?
Profesorul de psihiatrie Judith Orloff la UCLA si autor al cartii “Guide to Intuitive Healing: Five Steps to Physical, Emotional, and Sexual Wellness”, explica procesul care are loc atunci cand intuim: “La fel ca in creier, exista niste neurotransmitatori ai intuitiei care raspund la stimuli din mediul inconjurator si la emotiile din prezent. Cand acei neurotrasmitatori intra in actiune, apar tot felul de senzatii bruste, aparent din senin, precum teama, indoiala si chiar fluturasii din stomac, toate fara niciun fel de baza logica stabilita dupa un proces indelungat de gandire”.
Se vorbeste mai mult de “intuitia feminina” decat de cea masculina, capacitatile femeilor de a sesiza unele lucruri fiind de netagaduit, chiar daca este atestata doar empiric.
“Dar si barbatii pot avea intuitii puternice, pentru ca si ei au aceleasi capacitati ca femeile”, atrage atentia profesorul de psihiatria Judith Orloff. Singurul motiv pentru care este mai “celebra” intuitia feminina este ca intuitia in sine este considerata un subiect “usor, dragut, lipsit de putere, asadar prea putin masculin”. Aceasta lipsa indusa de preocupare fata de intuitie, trairi si sentimente, de regula, au facut ca o parte din barbati sa-si piarda sau, cel putin, sa-si scada capacitatile intuitive.
Femeile pe de alta parte sunt mult mai conectate cu ele insele, motiv pentru care sunt mai receptive la semnalele si gandurile venite din minte, decat barbatii. “Realitatea este ca femeile sunt mai sensibile decat barbatii, iar intuitia fara sensibilitate si receptivitate nu exista de fapt”, explica Orloff.
Cum ne dam seama ca este intuitie?
Profesorul in psihiatrie ne recomanda ca, mai intai, sa ne concentram asupra semnalelor fizice.
“Sa zicem ca ai sansa sa iti schimb locul de munca cu unul mai bine platit. In mod normal, raspunsul tau ar fi sa spui -da-, sa-ti dai demisia de unde lucrezi si sa te angajezi in cealalta parte. Totusi, nu poti spune -da- fara sa simti cum te ia usor de la stomac sau te cuprinde brusc o senzatie de epuizare incat tot ce iti vine sa faci este sa te bagi sub patura si sa uiti de orice oferta. Mai mult de atat, ai prefera sa nu vina ziua sau momentul in care sa trebuiasca sa dai un raspuns. Toate aceste trairi in astfel de momente sunt de fapt semnale ale intuitiei care iti spun sa faci un pas in spate si sa te gandesti foarte bine asupra ceea ce intentionezi sa faci”, explica profesorul Orloff.
Totodata, trebuie sa te asiguri ca nu confunzi unele emotii cu intuitia. “Frica, dorinta sau panica pot interveni si obstructiona procesul intuitiv. Incearca sa elimini aceste trairi si sa te concetrezi asupra ceea ce spune acea mica voce din tine”, adauga Judith Orloff.
In ceea ce priveste natura deciziei luate intuitiv, insusi profesorul de psihiatrie sustine ca sunt sanse mici sa fie gresite: “Mai des decat ne imaginam, intuitia are dreptate, asa ca este bine sa o ascultam!”
sursa: secretele.com