Cel mai folosit afrodisiac în Egiptul antic
Avem tendinţa de a considera salata verde drept un aliment banal, însă în Egiptul Antic, leguma avea o semnificaţie mult mai importantă.
Salima Ikram de la American University of Cairo susţine că imagini reprezentând salata pot fi observate pe mormintele ce datează din anii 2.000 î.e.n. Mai mult, salata pare să fie un simbol al zeului fertilităţii Min.
Salata verde se consumă de milenii, iar versiunea „primitivă” a ei semăna cu salata romană pe care o consumăm astăzi. Totuşi, în Egiptul Antic, în jurul anului 2000 î.e.n. salata nu era un aperitiv, ci un afrodisiac, susţine prof. Ikram specializată în obiceiurile alimentare ale egiptenilor.
Mai mult, Ikram a explicat că deşi rolul lui Min s-a schimbat de-a lungul a 3.000 de ani, asocierea lui cu salata s-a păstrat. Deşi, se presupune că prima ilustraţie a zeului alături de salată a fost creată în anul 1980 î.e.n. în Capela Albă a lui Senusret, Ikram susţine s-ar putea să fi existat şi exemple mai vechi.
Un relief funerar din templul lui Ramses al III-lea ilustrează festivalul recoltei lui Min. O statuie a zeului este aşezată în centru, iar în spatele ei este ilustrată o precesiune de preoţi care ţin salate în mâini. De asemenea, uneori, zeul este ilustrat având o panglică roşie pe frunte, ca semn al energiei sale trupesti.
Însă, în loc ca egiptenii să fie interesaţi de frunzele salatei, ei culegeau seminţele florilor pe care le utilizau cu scopul de a face din ele uleiuri naturale pe care le foloseau pentru gătit, în medicină sau chiar şi pentru mumificat.
În prezent, în Egipt, leguma este utilizată ca remediu tradiţional pentru creşterea părului.
Frunzele de salată au debutat ca aperitiv care stimula pofta de mâncare în jurul anului 85 î.e.n. în la greci şi romani. Mai mult, se pare că în acea perioadă se recomanda consumul de frunze de salată chiar şi după masă pentru a ajuta la digestie.
Sursa: descopera.ro