Chupacabra – legendă sau realitate?

Chupacabra

loading...

Chupacabra (sau ucigaşul de capre) este o creatură legendară, adeseori asociată cu zona Mexic, însă foarte cunoscută pe tot cuprinsul Americii Latine.

Văzută pentru prima dată în Puerto Rico în anul 1990, misterioasa fiinţă a ajuns pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume după ce nenumărate animale domestice au început să moară în mod inexplicabil. Cadavrele acestora erau găsite pe câmp, complet secate de sânge. Singura urmă de violenţă era reprezentată de mici incizii care, potrivit experţilor de la acea vreme, nu ar fi putut fi făcute de câini, maimuţe sau alte carnivore cunoscute din regiune.

Peste 200 de posibile “întâlniri” cu Chupacabra au fost raportate între 1990 şi 1995 pe insulă. În 1995, strania creatură a dispărut la fel de brusc cum apăruse, lăsând în urmă o întreagă serie de întrebări fără răspuns.

Originile lui Chupacabra în Puerto Rico

În limba spaniolă, “Chupacabra” înseamnă “cel ce goleşte capre” sau “cel ce suge capre” şi se referă la felul în care mitologica fiinţă îşi ucidea prada.

Fenomenul Chupacabra a fost asociat iniţial cu “Vampiro de Moca” (Vampirul din Moca), care în februarie 1975 a ucis, în apropierea micului orăşel Moca, 15 vaci, 3 capre, 2 gâşte şi un porc. Autopsia efectuată asupra animalelor a arătat că acestea fuseseră complet golite de sânge. Ştirea a ajuns pe prima pagină a ziarelor locale iar poliţia a cercetat incidentul timp de câteva luni.

Deşi ancheta nu a putut fi finalizată în mod concludent, poliţia a ales să arunce vina pe câinii sălbatici. O explicaţie cel puţin ilară pentru că, aşa cum ştim cu toţii, câinii (fie ei şi sălbatici) nu se hrănesc doar cu sânge. Aceştia sfâşie carnea şi, de cele mai multe ori, consumă prada în totalitate. Explicaţia nu i-a convins nici pe localnici, însă cazul Vampirului din Moca a fost clasat în ciuda acestor neconcordanţe.

Între 1992 şi 1995 au avut loc mai multe atacuri atribuite lui Chupacabra. Însă unul dintre cele mai violente evenimente s-a întâmplat în luna martie a anului 1995 atunci când trupurile a opt oi au fost descoperite pe un câmp.
Corpurile erau complet intacte (cu excepţia unor urme de înţepături în zona pieptului) dar golite de sânge. Nu au fost găsite urme de sânge pe jos, ceea ce poate sugera două lucruri: fie animalele fuseseră ucise în altă parte, scurse de sânge şi mai apoi mutate pe câmpul respectiv, fie ucigaşul a reuşit cumva să colecteze fiecare strop de sânge fără a lăsa nici o urmă evidentă.

Mark Davenport (cercetător în domeniul paranormalului) şi Joe Palermo (producător de documentare) se aflau în Puerto Rico şi lucrau la un documentar. Cei doi au fost martori ai întâmplărilor pe care le-au descris astfel:

“Zi şi noapte la radio şi la televizor nu se vorbeşte decât despre acest Chupacabra – pare să reprezinte cun subiect cât se poate de serios în rândul localnicilor. Din câte am înţeles, oamenii s-au trezit de dimineaţă şi au găsit cadavrele animalelor lor favorite zăcând pe pământ, golite de sânge.”
Investigaţia incidentului s-a finalizat neconcludent.

La nici cinci luni de la întâmplările din martie, a avut loc un alt incident, de această dată mult mai sângeros. În luna august a aceluiaşi an, peste 150 de animale au fost ucise de un prădător necunoscut în zona oraşului Canovanas. Asemenea corpurilor găsite în martie, toate cele peste 150 de cadavre erau complet golite de sânge.

În mod interesant, după efectuarea autopsiilor, veterinarii locali au concluzionat că cea mai probabilă cauza a morţii s-ar datora unor incizii mici descoperite în partea dreaptă a gâtului. Inciziile aveau diametrul aproximativ al unui pai de băut şi adâncimea între 7.62 şi 10.16 cm.

Rezultatul cercetărilor care au urmat incidentului a fost unul neconcludent.

În martie 1996, un popular talk-show spaniol, “Christina”, a prezentat povestea lui Chupacabra. La câteva zile după emisiune, autorităţile din întreaga Americă Latină, dar şi din Statele Unite, au fost asaltate cu telefoane de la persoane care pretindeau că au văzut strania creatură. Chupacabra tocmai ce devenise la fel de faimos ca şi Bigfoot.

Cum arată Chupacabra?

Nu există fotografii reale cu Chupacabra (cele câteva care circulă pe internet s-au dovedit a fi false). Din această cauza nimeni nu ştie cu siguranţă cum arată mitologica creatură. Există totuşi mărturiile a mai multor “martori” care declară că s-au întâlnit cu Chupacabra.
De exemplu, Chupacabra din Puerto Rico a fost descrisă de mai mulţi locuitori că fiind bipedă. În articolele publicate în ziare după incidentele din 1995, Chupacabra a fost descrisă ca “un fel de maimuţă mai mare” sau “o maimuţă foarte agresivă care se poate ridica în două picioare, ucide capre şi se hrăneşte cu sânge.”

De pe un fragment audio (parte a unei declaraţii luate unui martor), se poate distinge următoarea mărturie:

“De fapt sunt două animale mari, la fel de mari ca un bărbat matur. Le-am văzut de departe, arătau ca două maimuţe de talie mare, ca nişte babuini, însă nu le-am putut distinge trăsăturile.”
Felul în care Chupacabra este descris s-a schimbat în timp. De exemplu, astăzi, “martorii” descriu Chupacabra ca pe o reptilă de dimensiuni mari sau ca pe “o bestie de o culoare gri, cu pielea semănătoare unei reptile, având o înălţime de 90 – 120 de cm, capabilă să sară pe picioarele din spate, asemenea unui cangur.”

Teoriile care ar putea explica fenomenul Chupacabra

Există numeroase teorii cu privire la originile lui Chupacabra. Printre cele mai ciudate se numără cele care sugerează că responsabil pentru animalele moarte ar fi o specie de liliac vampir modificată genetic sau chiar un animal extraterestru adus şi lăsat pe pământ de fiinţe venite din altă galaxie.

Câteva rapoarte au indicat că urmele găsite pe animalele moarte erau, de obicei, în număr de trei, ceea ce este foarte neobişnuit la carnivore care în general au doi incisivi.

Conform altei teorii, Chupacabra este rezultatul unor experimente guvernamentale secrete în pădurile Parcului Naţional El Yunque. Oraşul Canovanas se află la doar câţiva kilometri distanţă de rezervaţie. De fapt, majoritatea atacurilor atribuite lui Chupacabra par să fi avut loc în zona parcului naţional.

Una dintre teoriile ceva mai plauzibile este legată de comunitatea de maimuţe rhesus prezentă în zona rezervaţiei El Yunque. În 1930, mai multe zeci de astfel de maimute au fost aduse pe insulă pentru a fi studiate. O parte dintre acestea au reuşit să scape şi şi-au găsit cămin în uriaşa pădure tropicală din zonă.

Cercetătorul şi biologul Barry O’Connor de la Universitatea din Michigan, crede că în spatele fenomenului Chupacabra se găsesc coioţi cu forme severe de scabie sau infectaţi de căpuşe. În astfel de cazuri, animalele îşi pierd blana iar căpuşele se ascund adânc în piele, ceea ce le oferă animalelor un aspect foarte neplăcut. Feţele se atrofiază iar incisivii ies mult în afară. Slăbiţi fiind de infecţie, există o şansă mult mai mare că aceşti coioti să atace animalele domestice.

Fenomen paranormal sau imaginaţie bogată?

Misterul lui Chupacabra pare să se fi diluat în timp. Astăzi, la momentul la care scriem acest articol, au fost deja scrise alte sute, dacă nu mii, de articole similare, au fost produse documentare şi programe de televiziune.

Apariţiile şi descrierile pe care “martorii” le-au oferit s-au schimbat mult în timp şi diferă în funcţie de zona de pe glob şi folclorul din regiune.

Ceea ce s-a întâmplat în Puerto Rico rămâne însă un mare mister şi, fie că ne place sau nu, cei care au studiat subiectul nu au putut încă oferi o explicaţie plauzibilă pentru evenimentele care au tulburat comunitatea locală în 1995.

Este Chupacabra real? Posibil. Pădurea tropicală încă ascunde nenumărate mistere. Aproape zilnic noi specii de bacterii, insecte, plante, păsări şi chiar animale sunt descoperite în adâncurile pădurii tropicale. Chupacabra poate fi, foarte uşor, o specie de animal nedescoperit. Poate fi însă, la fel de bine, şi rezultatul imaginaţiei unor fermieri speriaţi.

Ne putem trezi într-o zi, deschidem televizorul şi vedem o ştire conform căreia misteriosul Chupacabra a fost identificat şi capturat. Până atunci însă, Chupacabra rămâne unul dintre cele mai mari mistere ale secolului XX.

Sursa: clubenigma.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *