Cum facem față temperaturilor sufocante?
Alimentatia
Salatele sunt cele mai bune sustinatoare ale vitalitatii în aceasta perioada. Spre exemplu, salata de andive este un excelent fel de mancare de sezon, atat prin calitatile sale protectoare hepatice cat si prin virtutile racoritoare. Supele si ciorbele ajuta, aducand si un aport hidric important. Nu este indicat consumul de mancaruri grase si grele cand temperaturile exterioare sunt în mod constant crescute. Cei slabuti, cu o greutate corporala mica, trebuie sa manance si mancaruri gatite.
Cei care obisnuiesc sa consume mancarea condimentata, este bine sa evite utilizarea de chili, piper, boia de ardei iute sau chiar ardei iuti, pe canicula. Sunt mult mai indicate utilizarea condimentelor aromate de genul chimenului, feniculului, coriandrului, nucsoarei. Cimbrul si ghimbirul se pot fi folosi, dar cu masura.
Baile, dusul
Dusurile semicaldute sau caldute sunt recomandate pe timp de canicula, nu cele reci. Daca aveti timp, înotul în piscina este reconfortant si relaxant, mai ales pe o astfel de vreme.
Imbracamintea
In orice sezon, dar în special cand vremea de afara ramane cu mercurul termometrului la cote ridicate, este necesar sa se poarte haine din materiale naturale – bumbac, in, matase – pentru a ajuta la aerisirea corpului si la evaporarea facila a transpiratiei – aspect care ne confera senzatia de racoare. De asemenea, îmbracamintea realizata din astfel de materiale nu este iritanta pentru piele, în conditii de transpiratie excesiva, asa cum este îmbracaminea din materiale sintetice.
Lucrul
Efortul fizic sau intelectual pe vreme caniculara trebuie sustinut prin consum adecvat de lichide si alimente. Pentru o mai mare eficienta, se poate consuma polen, în cantitate de 2-3 linguri pe zi – cine îl tolereaza. Utilizarea unui aromatizor de camera cu ulei volatil natural de menta, creeaza o atmosfera racoroasa extrem de placuta si chiar indicata pe timp de caldura. De asemenea uleiul volatil natural de menta poate fi aplicat în cantitate mica, cateva picaturi, pe frunte, pe ceafa si pe piept, cand trebuie sa înfruntam canicula de afara.
Psihicul
Un zambet permanent care sa ne lumineze fata si o dispozitie binevoitoare, sunt remedii excelente pe o vreme care tinde sa ne lipeasca de asfalt….
Consumul de lichide
Pe timp de canicula este bine sa consumam cat mai multe lichide, trecand de inconvenientul transpiratiei abundente. Lipsa unui consum corespunzator de fluide afecteaza inima si sistemul circulator.
Sucurile naturale pe care le putem face singuri, cu ajutorul unui storcator de fructe sau al unui blender, din fructele de sezon sau din citrice sunt foarte bine venite. Le putem consuma ca atare sau adaugand apa plata si miere sau zahar brun, la nevoie. Aceste elixiruri ajuta la suplimentarea sarurilor si vitaminelor care se pierd prin transpiratie. De asemenea binecunoscuta citronada naturala este foarte utila pe vreme caniculara. Efectul racoritor al lamaiei, combinat cu efectul calmant si armonizator al mierii sau zaharului brun, realizeaza o contracarare eficienta a efectelor temperaturilor crescute, refacandu-ne tonusul.
Bauturile reci, cu sau fara cuburi de gheata, nu sunt indicate pentru organism. In momentul în care introducem în organism ceva rece, organismul va avea tendinta sa îl încalzeasca, si va da o comanda de crestere a temperaturii interne. Senzatia de potolire a setei va fi de foarte scurta durata. Deci orice lichid consumam, ar fi bine sa fie la temperatura camerei.
Popoarele arabe pe timpul sezonului calduros consuma iaurt amestecat cu apa în proportii egale. Este o bautura hranitoare si racoritoare în acelasi timp. Mentionam ca aceasta bautura nu trebuie sa fie rece, deoarece poate conduce la raceala dupa cateva zile de consum constant, chiar pe asemenea temperaturi.
Utilizarea de macerate din plante medicinale este foarte utila în aceasta perioada, deoarece pe langa aportul hidric, beneficiem si de proprietatile terapeutice ale plantelor respective. Maceratul la rece din frunze de menta, îndulcit cu putina miere sau zahar brun, este o bautura racoritoare foarte buna, în masura în care acesta este bine tolerat si nu produce constipatie. Maceratele din cicoare – frunze sau radacina, din coada soricelului – flori, sunt foarte bine venite pentru sustinerea functiilor digestive în aceasta perioada, mai ales prin decongestionarea hepatica si drenajul biliar pe care le realizeaza. Maceratul din petale de trandafiri, putin îndulcit, este un bun tonic general. Ceaiul verde, prin proprietatile sale de diminuare a colesterolului, protectoare ale sistemului cardiovascular si antioxidante, poate fi utilizat si el în perioadele caniculare. Maceratul de sunatoare, de papadie, de roinita, de sovarf sustin atat functiile aparatului digestiv cat si tonusul general.
Sursa: sanatate.bzi.ro