Cum ne ajută situațiile nefavorabile

al_saptelea_aspect

loading...

Să analizăm șapte feluri în care ne pot ajuta situațiile nefavorabile:

  1. Situațiile nefavorabile ne oferă o altă perspectivă. După ce ți-ai revenit dintr-o boală gravă, probleme precum o pană de cauciuc sau un acoperiș prin care se infiltrează apa nu mai par atât de grave. Poți să te ridici deasupra micilor neplăceri ale vieții de zi cu zi și să îți canalizezi atenția asupra lucrurilor cu adevărat importante din viață.
  2. Situațiile nefavorabile ne învață să fim recunoscători. Problemele și dificultățile, în special cele care implică pierderi și privațiuni, te ajută să apreciezi mai mult diverse aspecte ale propriei vieți. Oricât de banal ar părea, este adevărat – de obicei nu apreciezi un lucu până când nu l-ai pierdut. Abia atunci când nu ai apă caldă îți dai seama cât de importantă este ea. Doar când te îmbolnăvești ajunge să-ți fie dragă sănătatea. Persoanele înțelepte continuă să stăruie asupra binecuvântărilor, chiar și după ce perioada de pierderi sau privațiuni a trecut. Adu-ți aminte, te îndrepți întotdeauna în direcția gândurilor dominante; de aceea, dacă te concentrezi asupra aspectelor pentru care trebuie să fii recunoscător, vei atrage și mai multe lucruri pozitive în viața sa.
  3. Situațiile nefavorabile ne descoperă potențialul ascuns. După ce ai supraviețuit unei încercări dificile sau ai depășit un obstacol, devii mult mai puternic din punct de vedere emoțional. Viața te-a testat și ai trecut testul cu brio. Apoi, când va apărea următorul obstacol, vei fi mult mai bine pregătit pentru abordarea lui. Problemele și provocările aduc la lumină ce este mai bun în noi – ne descoperim abilități despre care nu știam că le avem. Mulți dintre noi nu și-ar fi descoperit niciodată aceste talente dacă viața nu le-ar fi scos în cale aceste dificultăți. Situațiile nefavorabile îți dezvăluie propriile puteri și capacități și te ajută să îți dezvolți și mai mult aceste calități.
  4. Situațiile nefavorabile ne încurajează să facem schimbări și să acționăm. Multor oameni le este mai ușor să urmeze modelele de acțiune vechi, cunoscute, fără a ține cont de cât de dureroase sau de plictisitoare au devenit viețile lor. Adesea, numai o criză sau o serie de dificultăți îi motivează suficient ca să facă schimbări. Problemele reprezintă de multe ori modalitatea prin care viața te atenționează că nu ești pe drumul cel bun și trebuie să iei măsuri.
  5. Situațiile nefavorabile ne oferă lecții valoroase. Gândește-te la exemplul unei afaceri eșuate: întreprinzătorul poate învăța lucruri care îl fac să reușească spectaculos cu următoarea afacere.
  6. Situațiile nefavorabile deschid uși noi. După încheierea unei relații, găsești o alta care să îți aducă mai multe satisfacții. Îți pierzi slujba și îți găsești o alta mai bună. În aceste cazuri, „problema” nu reprezintă deloc o problemă, ci mai degrabă o oportunitate mascată. O ușă din viața ta s-a închis, dar o alta mai bună așteaptă să fie deschisă.
  7. Situațiile nefavorabile ne clădesc încrederea și respectul de sine. Când îți aduni tot curajul și hotărârea pentru a depăși un obstacol, te simți competent și devii mai încrezător. Simți că ești valoros, iar aceste sentimente pozitive te vor ajuta în activitățile pe care le vei întreprinde.

Sursa: Jeff Keller, „Atitudinea este totul. Schimbă-ți atitudinea… și îți vei schimba viața!”, ed. Curtea veche

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *