Curiozități despre calendarul mayas

calendar mayas

loading...

Calendarul mayas este probabil cel mai complicat calendar care a existat vreodata, bazat pe aritmetica intregilor. Exista o multitudine de moduri de a numara zilele in acest calendar, poate mai mult de 17. In ciuda complexitatii acestor metode de interpretare si numarare, sistemul calendarului mayas este foarte precis.

Mayasii nu au studiat algebra, dar au un avantaj asupra tuturor civilizatiilor care au creat un calendar, deoarece ei au inventat conceptul de 0. Calendarul lor a fost creat in forma piramidei Kukulkan de la Chichen Itza, care a fost ridicat in jurul anului 1050, in timpul perioadei maya. Piramida are 4 scari, fiecare cu 91 de trepte si o platforma in varf, rezultand 365 de trepte, echivalentul numarului de zile in calendarul anual. Mayasii au inteles diferite tipuri de calendare bazate pe cosmos, unele fiind lungi de 10 milioane de ani. Oricum, calendarele cele mai relevante pentru noi sunt: Haab, Tun-Uc si Tzolk’in.Piramida de la Chichen Itza

Haab este bazat pe ciclurile pamantului, cu un total de 365 de zile, folosind 18 luni, cu 20 de zile in fiecare luna. Exista o a 19-a luna, numita Vayeb cu cele 5 zile ramase. Tun-Uc este calendarul lunar, care foloseste 28 de zile si ce reflecta ciclul menstrual al femeii. Ciclul lunar este rupt in doua cicluri mai mici, de catre 7 zile. Tzolk’in este un calendarul mayas bazat pe numerele sacre 13 si 20. 13 reprezinta numerele in timp ce ce 20 reprezinta soarele si simbolurile. Ciclurile mai mici ale Tzolk’in sunt 4 sezoane cu cate 65 de zile, fiecare din ele pazita de cei 4 sori: Chicchan, Oc, Men si Ahau.

Unul din cel mai complex mod de a numara zilele este calendarul mayas cu Numaratoare Lunga. Numaratoarea este cunoscuta ca si Calendarul Proeliptic Gregorian, care este chiar Calendarul Gregorian. O data cu numaratoare lunga poate fi convertita intr-un singur numar care reprezinta zilele ce au trecut, sau invers, pana la data de 0.

S-au facut multe speculatii cu privire la sfarsitul lumii la sfarsitul anului 2012, la ora 11:11 dimineata. De fapt, 11:11 dimineata este ora universala a solstiului de iarna, de pe 21 decembrie 2012. Aceasta este data ce incheie calendarul mayas. Se pare insa ca, fara a avea un punct final, sfarsitul calendarului maya cu numaratoare lunga este urmat de inceputul unui nou ciclu. Calendarul maya incepe dupa fiecare ciclu, la fel ca si calendarul gregorian ce incepe pe 1 ianuarie in fiecare an.

Alte populatii mezoamericane, precum aztecii, au preluat calendarul mayas si l-au modificat dupa propriile nevoi. De exemplu, calendarul a ramas neschimbat din punct de vedere tehnic, cu exceptia numelor de zile, saptamani sau luni. Ceea ce a facut calendarul aztec inferior calendarului maya este ca ei au folosit un sistem de numarare primitiv, precum si un mod de retinere a datelor mai putin precis.

Sursa: misterelelumii.com

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *