Curiozități despre Pământ

pamant

loading...

Ne nastem, traim si murim pe Pamant. Cu toate acestea, Planeta Albastra continua sa fie o enigma pentru noi, o necunoscuta care nu va inceta niciodata sa ne surprinda. De mii de ani realizam un studiu aprofundat despre Pamant, iar misiunea este departe de a se fi incheiat.

1. Pamantul are in jur de 4.5 miliarde de ani. Pentru a stabili vechimea Pamantului, cercetatorii au analizat si datat cele mai vechi roci de pe suprafata planetei, precum si meteoritii care au fost descoperiti. Asa au ajuns la concluzia ca Pamantul s-a format in urma cu 4.5 miliarde de ani, la 10 milioane de ani dupa nasterea Soarelui.

2. Am invatat cu totii ca Muntele Everest, cu cei 8.848 metri ai sai peste nivelul marii, este cel mai inalt punct de pe planeta. Informatia nu este insa in totalitate adevarat. Datorita formei sale ovaidale, punctele aflate la ecuator se afla pe pozitii „mai inalte”. Astfel reiese ca, desi masoara doar 6.268 metri, Muntele Chimborazo din Ecuador este, de fapt, cel mai inalt punct de pe planeta.

3. Odata la fiecare 200.000 – 300.000 de ani, Pamantul isi schimba polii magnetici, iar procesul dureaza cateva mii de ani. Cu toate acestea, ultima inversare a avut loc in urma cu peste 400.000 de ani.

4. Distanta dintre Pamant si Luna nu a fost intotdeauna aceeasi. Conform masuratorilor realizate de oamenii de stiinta, satelitul natural al Pamantului se indeparteaza de planeta noastra cu o rata de aproximativ 4 centimetri anual. In acest timp, rotatia Pamantului incetineste, astfel incat ziua se mareste.

5. Apropo de durata zilei, aceasta nu are 24 de ore, ci 23 de ore, 56 de minute si 4 secunde. Este vorba de ziua siderala, adica timpul necesar unei rotatii complete a Pamantului in jurul axei sale, fata de stele sau fata de un reper inertial.

6. Planeta noastra este acoperita in proportie de 70% de apa. Cu toate acestea, oamenii au explorat doar 5% din aceasta suprafata.

7. Pamantul a fost violet! Shil DasSarma, cercetator din cadrul Universitatii din Maryland, sustine ca in trecut Pamantul ar fi avut nuante de violet si asta datorita faptului ca microbii nu contineau molecula de clorofila, ci o alta componenta care ar fi dat organismelor culoarea violet.

8. Chiar daca nu realizezi acest lucru si ai impresia ca este in nemiscare, te invarti de fapt cu o miscare foarte mare. In functie de locul in care te afli pe glob, te poti invarti cu pana la 1.000 de mile pe ora. Oamenii de la Ecuador se invart cel mai repede, in timp ce o persoana aflat la Polul Nord sau Sud ar fi in perfecta nemiscare.

9. In Camerun si undeva la granita dintre Rwanda si Republica Democratica Congo se afla trei lacuri care ar putea exploda oricand. Este vorba despre Nyos, Monoun si Kivu, toate formate in cratere vulcanice. Magma din interiorul vulcanilor elibereaza dioxid de carbon in apa lacurilor, rezultand un strat bogat de dioxid de carbon pe fundul lacului care este eliminat prin intermediul unor explozii.

10. Un singur ghetar este responsabil pentru 10% din apa topita in intreaga lume. Este vorba despre Arcticul canadian, care intre 2004 si 2009 a pierdut un volum echivalent cu 75% din Lacul Erie din America de Nord, care are circa 483 kilometri cubi.

11. Un singur fulger poate incalzi aerul cu 30.000 de grade Celsius.

12. In fiecare zi, aproximativ 100 de tone de material interplanetar, de cele mai multe ori sub forma de praf, cade pe suprafata Pamantului. Particulele provin, in special, de la comete.

13. Potrivit oamenilor de stiinta, oceanele Pamantului ar fi aparut in urma unui bombardament cu comete care a avut loc in urma cu 3.85 miliarde de ani. Atat Pamantul, cat si alte planete ca Marte, Mercur sau Venus, au fost lovite de zeci de mii de comete in timpul unui eveniment cunoscut si ca „Marele Bombardament”. Este, de fapt, acelasi eveniment care a lasat cratere uriase pe suprafata Lunii.

14. Aproximativ 1,5 trilioane de litri de apa se folosesc zilnic in lume.

15. Cel mai mare cutremur inregistrat vreodata a fost de 9,5 grade pe scara Richter, in data de 22 mai 1960, in Chile. Acel cutremur a omorat 1.655 de oameni, a ranit 3000 de oameni si a lasat 2 milioane fara adapost.

sursa: yuppy.9am.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *