Fenomenul care transformă fetele ajunse la pubertate în băieți

guevedoces

loading...

Cercetatorii studiaza un fenomen ciudat care face ca fetele să devină baieti odata ce ajung la pubertate.

In localitatea Salinas  din Republica Dominicana, unul din 90 de copii nascuti sufera de aceasta anomalie, situatia fiind asemanatoare si in satele vecine scrie The Telegraph.
Desi parintii sunt convinsi ca au o fetita, acesteia ii cresc organe genital masculine cand ajunge la adolescenta. Medicina numeste acesti indivizi pseudohermafroditi.

Se pare ca anomalia este de natura genetica si este des intalnita in aceasta zona din America Centrala si foarte rara in restul lumii. Baietii, deși au cromozomi XY, par a fi fete atunci cand se nasc. La inceputul adolescentei, acestia primesc o doza mare de testosteron, organismul reactionand prin cresterea muschilor si dezvoltarea organelor genitale masculine.

Copiii transformati se adapteaza repede la noua situatie si nu s-au raportat disfunctionalitati ale organelor. Totusi, exista situatii in care cei care au trecut prin acest proces cer sa le fie facuta operatia pentru schimbarea genului inapoi la cel feminin.

Barbatii maturi ajung sa aibe nume de femei.

Carla este o fetita din acest sat care trece prin aceasta schimbare. Mama ei a observat inca de la varsta de 5 ani ca ii place sa se joace cu baietii, insa, tatal nu pare deranjat de situatie, el dorindu-si inca din timpul sarcinii ca Carla sa se nasca baiat.

S-a ajuns ca unii barbati din localitate sa poarte nume precum Catherine sau Maria, multi dintre ei alegand sa nu isi schimbe numele cand ajung la maturitate.

Aceasta anomalie a fost descoperita de catre endocrinologul Julianne Imperato – McGinley de la Universitatea Cornell, care a călătorit în Republica Dominicana, purtata de zvonurile cu fetitele care se transforma in baieti, aceasta a descoperit lipsa unei enzime, numită 5-alpha-reductase, care transformă testosteronul în dihydro-testosteron. Recent au fost semnalate astfel de cazuri si in satele din Papua Noua Guinee.

Acesti copii sunt numiti Guevedoces (in traducere, penis dupa 12 ani) si ajung la maturitate sa se comporte ca niste barbati normali, ei pastrant insa mici “urme” ale trecutului feminin, in sensul ca au mai putin par facial si o prostata mai mica fata de cea medie.

Specialistii considera ca aceasta tulburare genetica a rezistat de-a lungul anilor din cauza izolarii regiunii.

sursa: atlas-geografic.net

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *