Gesturile te trădează! Află care este legătura dintre gestică și gândire

gesturi si trup

loading...

De ce vorbim cu mâinile? De fapt, vorbim cu tot corpul, deoarece fiecare parte din el exprimă sentimente, trăiri și emoții. Unele dintre acestea pot fi în concordanță sau, dimpotrivă, sunt contradictorii cu ceea ce spunem în timpul exprimării verbale, ca atunci când observăm că interlocutorul din fața noastră exagerează, minte sau este nehotărât.
Cu toții ne amintim faptul că bunicii sau părinții noștri ne spuneau să stăm cuminți și să nu mai gesticulăm „aiurea”, iar învățătoarea ne punea să stăm cu mâinile la spate în clasă.
Acest lucru nu este unul tocmai util, deoarece gesticularea în timp ce vorbim ne ajută să eliberăm alte resurse cognitive și deci să fim mai relaxați, resurse pe care creierul nostru le poate utiliza într-o exprimare mai corectă a discursului nostru.

Astfel, tratarea informației este facilitată, iar efortul depus este redus, așa că avem acces la alte cuvinte datorită activării și altor tipuri de memorie, alta decât cea verbală, iar acest fapt favorizează procesul vorbirii.
Creierul nostru parcurge trei etape pentru a produce exprimarea verbală: mai întâi conceptualizează mesajul pe care dorim să-l transmitem în informație preverbală, apoi din conceptele neformulate lingvistic se articulează propoziții, iar în ultima etapă, propoziția este verbalizată. Gesturile merg paralel cu aceste etape și există încă dinainte de a fi verbalizat un gand. Într-adevăr, ele funcționează chiar fără ca noi să spunem nimic, ajutându-ne să descoperim detalii despre natura discuției ce va urma.

Și, pentru că tot suntem în era digitală, ca să putem înțelege mai bine rolul gesturilor în timp ce vorbim, putem face o analogie cu momentul când adăugăm o placă de memorie unui calculator, ajutând astfel aplicațiile să ruleze mult mai bine, în special în modul multitask.
Astfel, gesticularea în timp ce vorbim dă un plus de semnificație celor comunicate verbal, iar participanții la discuție se simt mult mai bine. E ca și cum am crea ceva cu propriile maini, făcându-ne mult mai bine înțeleși.

Cu toții am jucat mima, un joc interesant în care gesturile pe care partenerul de joc le face trebuie ghicite, acest lucru exemplifică cel mai bine ce înseamnă a descifra ceea ce o altă persoană exprimă doar prin gesturi. Imaginea gesturilor este mult mai bine înțeleasă și procesată de către creier. Creierul poate fi comparat cu două calculatoare interconectate. Emisfera stângă este cea care se ocupă de exprimarea verbală, iar emisfera dreaptă a creierului are rolul de a interpreta imagini. Când folosim gesturi în exprimare, ușurăm activitatea emisferei responsabile cu vorbirea, deoarece o mare parte din activitatea de descifrare este preluată de emisfera dreaptă.

Între gest și cuvânt există o conexiune bine sincronizată, iar atunci când observăm discordanțe, comunicarea cu ceilalți poate fi afectată. Acestea sunt de obicei simptomele unei probleme mentale. Astfel, persoanele afazice, care și-au pierdut capacitatea totală sau parțială de a comunica verbal sau prin cuvinte scrise, sunt persoanele care nu reușesc să-i înțeleagă pe ceilalți și nu reușesc nici să descifreze gesturile celor din jur.

Există studii care demonstrează că gesturile sunt controlate de aceeași regiune de creier (emisfera stângă) care controlează și vorbirea. Prin urmare, comunicarea cu ajutorul gesturilor este un beneficiu la îndemâna oricui, fiind îmbunătățită atât calitatea discursului, suntem înțeleși mai ușor, iar în același timp oferim creierului răgazul de a pune în practică și alte resurse, în afara de cele destinate comunicării verbale.

Sursa: despresuflet.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *