Hai să vorbim corect!

gramatica

loading...

Dacă cineva se va mira în legătură cu întrebarea din titlul articolului – Cum este corect – ieu, iel, ia, iei, iele sau eu, el, ea, ei, ele, ieste sau este? – răspunzând pe loc că, evident, corecte sunt variantele eu, el, ea, ei, ele, este, trebuie să subliniem faptul că ne aflăm în faţa unei situaţii în care răspunsul este mai nuanţat, vizând, pe de o parte, scrierea, şi, pe de alta, pronunţia acestor cuvinte.

Mai exact, forma corectă, în scris, a acestor cuvinte, este, într-adevăr, eu, el, ea, ei, ele, este, dar a le pronunţa în felul acesta, cu un e sec, bine marcat, ar fi un caz de hipercorectitudine, ceea ce, în lingvistică, este o greşeală. Aşadar, pronunţia corectă va fi cu un i scurt (adică un e « înmuiat ») – ieu, iel, ia, iei, iele, ieste.

Excepţie face de la această regulă situaţia în care « eu » se foloseşte substantival, de exemplu : Eul meu profund îmi spune unde am greşit/Versurile acestea se construiesc în jurul imaginii eului liric etc.

Atenţie ! În toate celelalte cazuri, e, la început de cuvânt, se pronunţă curat (nu ie) – epoca, existenţa, emoţie, enunţ, exerciţiu etc.

Sursa: destepti.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *