Încă un mister nedezlegat – combustia umană spontană

combustie_spontana

loading...

Majoritatea au auzit despre ea in filme sau au intalnit-o in literatura SF, insa la prima vedere pare sa fie un mit urban, la fel ca si aligatorii care traiesc in canalizari si monstri de sub pat. Dar spre deosebire de aceste exemple, care de obicei s-au intamplat prietenului unui prieten al unei rude, combustia spontana este invocata in 200 de cazuri raspandite pe o durata de 300 de ani. Majoritatea sunt bazate doar pe simple marturii ale unor oameni superstitiosi si usor infuentabili. Insa altele, din perioada moderna au fost bine documentate atat de oamenii de stiinta, cat si de politie. Sunt ele dovada unui potential pericol de natura inca necunoscuta?

Cele mai bine cunoscute cazuri in care se pare ca a avut loc combustia spontana sunt cele ale lui Mary H. Reeser si Doris Lee Jacob. Aceasta din urma a decedat dupa ce a suferit arsuri pe 95% din suprafata corpului, fara a afecta insa decat in foarte mica masura interiorul rulotei in care locuia. Celalalt caz, din 1951, a surprins pana si detectivii si pompierii foarte experimentati. Din femeia de 85 de kilograme mai ramasesera doar laba piciorului stang si craniul, care se micsorase din cauza temperaturilor extreme pana la marimea unei mingi de baseball.

Alte doua cazuri mai ciudate dateaza din 1937, respectiv 1938. In primul caz de asa-zisa combustie spontana o femeie a luat brusc foc in mijlocul unui ring de dans fara vreo cauza exterioara aparenta, in timp ce in a doua situatie tragica o mama a luat foc intr-o barca in fata sotului si copiilor. Acestia nu au fost afectati absolut deloc fizic de evenimentul care s-a terminat la fel de brusc cum a si inceput.

Oricat de inspaimantatoare ar fi ideea unei morti bruste si inexplicabile intr-o flama provocata chiar de propriul corp, cercetatorii care au studiat cazurile aparent inexplicabile considera ca se poate gasi o explicatie perfect rationala pentru fiecare dintre ele. Ea doar trebuie cautata.

Dupa cum se poate vedea, majoritatea cazurilor sunt legate de femei, majoritatea in varsta, iar unele consumatoare de alcool, ceea ce i-a facut pe cercetatori sa vada o corelatie intre stratul adipos structurat altfel la femei si consumul de alcool ca posibile cauze ale unui incendiu neasteptat.

Unul dintre primele studii de specialitate in domeniu a fost cel al doctorului Gavin Thurston, care considera ca in anumite conditii corpul uman poate arde fara a afecta in mod semnificativ mediul inconjurator, insa aceasta se poate intampla doar in prezenta unei surse de caldura exterioare. Experimentele realizate mai tarziu au aratat ca grasimea umana are nevoie de temperaturi de peste 250 de grade Celsius pentru a se topi, insa odata topita, poate arde foarte usor in prezenta unui material textil. Combustia spontana s-a dovedit sa aiba nevoie de temperaturi extrem de mari insa, pentru a produce distrugeri precum cele din cazul Reeser, temperaturi de peste 1000 de grade Celsius. Ce anume ar putea produce asemenea temperaturi fara sa arda nimic in jur?

Variantele oferite de stiinta implica aproape toate o sursa exterioara, cel mai probabil un chibrit sau si mai comun, o tigara. Majoritatea victimelor fiind in varsta, moartea lor sau macar pierderea cunostintei se putea produce din cauza unor boli specifice varstei. In continuare, tigara aprinsa continua tragedia, deoarece odata aprinsa grasimea umana, aceasta arde rapid si cu temperaturi foarte mari, incendiul terminandu-se odata cu consumarea acesteia. Aceasta ipoteza se refera la asa-numitul “efect de fitil” ce a fost testat cu succes in cazul grasimii de porc.

Alte ipoteze prezinta consumul exagerat de alcool ca o bomba cu ceas in cazul unor oameni, putand determina combustia spontana. Alte variante se refera la azotul din corp sau la o declansare a focului provocata de o anumita stare psihologica – mai exact depresia. Aceste doua teorii au fost greu de sustinut si raman in umbra efectului de fitil.

Teoriile mai putin “ortodoxe” prezinta alte surse ale fenomenului, combustia spontana fiind des legata de unii de un poltergeist – entitate rau-voitoare care chinuie oamenii prin manifestarile sale. Alte variante dau vina pe razele gamma, care ar declansa o reactie incandescenta in cazul unor persoane, mai ales consumatoare de alcool.

O alta varianta atragatoare pentru pasionatii fenomenului se refera la fulgerele globulare, sfere extrem de luminoase, incarcate electric si cu temperaturi suficient de mari incat sa provoace distrugerile mai sus descrise, insa fara a arde si lucrurile din jur. Un caz din 1960, cel al lui Louise Matthews, arata ca aceasta posibilitate poate fi luata in serios. Femeia statea pe canapeaua sa cand un astfel de fulger a intrat pe una din ferestrele casei si a iesit pe o alta, nu inainte de a face un “tur” al locuintei. Socata, femeia nu s-a miscat de la locul ei, fapt care poate a salvat-o de la o soarta similara cu cea a altor persoane.

Insa, oricate posibilitati au fost oferite pana acum, mereu apare cate un caz care nu se potriveste, in care persoana in cauza nu fuma si nu avea chibrituri, in care toate geamurile casei erau inchise; cazurile a trei supravietuitori care s-au trezit brusc invaluiti de o flacara albastra fac discutia si mai complexa. Se pare ca acest dosar X nu va fi inchis, cel putin deocamdata.

Sursa: destepti.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *