Marea enigmă a universului dezvăluită într-o carte veche de peste un secol: legătura dintre trup, suflet și spirit

trup si suflet

loading...

Omul se compune din trei părți distincte: trupul, bisericescul lut sau țărâna, aceeași substanță chimică și la animale, animat de infinitul principiu vital; sufletul (sau spiritul încarnat) – izvorul conștiinței, inteligenței și voinței; perispiritul (in limba latina – „împrejurul spiritului”), legătura intermediară dintre suflet și corp, spirit și materie, palpabil și nepalpabil, ce se desprinde din clipa morții încetul cu încetul de trup, iar când ruperea s-a efectuat definitiv, devine învelișul, atmosfera spiritului, ce-și croiește o nouă cale spațială. Atunci poate în mod accidental, să fie iarăși vizibil și consistent, deoarece el e însăși apariția fantomelor. Deci spiritul nu este abstract, ci real și în anumite împrejurări concretizat de om, prin simțul văzului, auzului și pipăitului.

Substanța perispiritului este o materie extrem de subtilă, mai rarefiată ca eterul, iar vibrațiile sale întrec în viteza cele mai active energii. Datorită ei, spiritele străbat corpuri opace, piedicile materiale și acoperă distanțe astronomice cu viteza gândului. Asigurând reînnoirea continuă a celulelor vitale, asigură stabilitatea vieții pentru menținerea formei omenești în modificările de reînnoire atomică, fie prin gruparea celulelor constructive, fie prin ajutorul forței psihice împrumutată mediumurilor, constituind, pe planuri determinante, tipul primordial și persistent al omului. El, perispiritul și numai el, e uzina care pune în mișcare mașinăria mintală și fizică instalate de Creator în viețuitoarele pământului.

Spiritele sunt împărțite și ele în mai multe categorii, în funcție de gradul de evoluție:

Spirite lumină: sunt “frânturi” din Marea Lumină, care au misiuni universale.
Spirite perfecte, cu ciclul de purificare împlinit: arhanghelii, heruvimii, îngerii, etc.
Spirite albe: marii gânditori și binefăcătorii omenirii.
Spirite bune: care au o evoluție.
Spirite intermediare între două planuri: la începutul carierei.
Spirite imperfecte sau elementare: contaminate încă de pasiunile pământești (ură, invidie, gelozie, orgoliu), de vicii josnice (beție, trădare, furt, preacurvie, jocuri de noroc, etc.).

Părăsind corpul, sufletul reintră în lumea lui de spirite pentru o perioadă mai mult sau mai puțin lungă, iar prin reîncarnare au posibilitatea să-și amelioreze evoluția. Existențele corporale sunt progresive, nu retrograde. Rapiditatea ascendentei e în acord cu eforturile depuse ca să ne câștigăm mântuirea. Sufletul având personalitatea sa proprie, o păstrează în și după separarea de corp, iar calitățile aparțin exclusiv spiritului.

(Fragment din cartea “Ce este spiritismul” de Dan Dimiu, ce are o vechime de peste un secol).

Sursa: almeea.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *