Planeta asemănătoare Pământului. Poate fi locuită?
Planeta cea mai asemanatoare Pamantului a fost descoperita. Se pare ca un posibil pamant se afla la 500 de ani departare in constelatia Cygnus. Acolo s-ar afla un soare mai mic si mai rosu decat al nostru, care ar avea pe orbita o planeta similara Terrei. Aceasta noua lume este cu 10% mai mare decat Terra si ar putea avea apa lichida.
Oamenii de stiinca cauta acum o geamana a Pamantului care ar suporta apa lichida, pentru ca aceasta ar sustine viata asa cum o cunoastem noi. Studiile recente arata ca planetele care se afla nici prea departe nici prea aproape de soarele in jurul caruia se invart se gasesc in numar mare, insa nu doar temperatura atmosferica este de ajuns.
Telescopul Hubble a cautat timp de patru ani planete care sa orbiteze in jurul sorilor lor, gasind 150.000 de astfel de posibile evidente ale unor planete aflate in vecinatatea zonei posibile de locuit pentru oameni. Planetele de marimea Pamantului care orbiteraza o stea mai mica decat Soarele reprezinta o tinta sigura, iar planeta Kepler 186f, asa cum a fost numita noua descoperire, isi inconjoara Soarele odata la 130 de zile, si obscureaza in jur de 400 de fotoni de lumina stelara. Terra blocheaza in jur de 80-100 fotoni de lumina stelara dintr-un million si face asta odata la 365 de zile.
Oamenii de stiinta considera ca planeta Kepler 186f este una din posibilele lumi in care s-ar gasi viata similara Terrei sau care prezinta conditii necesare vietii umane. Desi nu este chiar o planeta geamana, aceasta ar putea fi considerata un verisor al Pamantului nostru.
Sursa: destepti.ro