Poveștile orologiului praghez. Prevestitor de rele?
In jurul orologiului praghez, din piata orasului vechi, asa numitul Orloj, se tes numeroase legende, unele dintre ele sustinand ca, atunci cand limbile orologiului din turnul primariei nu se mai misca, iar figurinele reprezentand apostoli nu mai ies la vedere, asa cum o fac in mod obisnuit, la fiecare ora, este un semn de rau augur, scrie ziarul ceh de limba germana Prager Zeitung, citat de Rompres.
Prevestitor de nenorociri
Anterior, ceasul cu apostoli s-a oprit in noaptea de Sf. Silvestru (denumire folosita in traditia occidentala pentru noaptea anului nou, dupa numele Papei Silvestru I, sarbatorit de calendarul romano-catolic la 31 decembrie, n.red.) a anului 2001, iar anul urmator Boemia a suferit de inundatii, cea mai mare catastrofa naturala din istoria tarii. Din acest motiv, multi cehi dau crezare legendelor care se tes in jurul orologiului praghez. Oare orologiul defect aduce intr-adevar nenorociri peste cehi?
Ceasornicarul Otakar Zamecnik, responsabil pentru intretinerea monumentului, este sceptic si incearca sa linisteasca spiritele: „Conform legendelor, ceva rau urmeaza sa se intample doar daca orologiul se opreste in noaptea de Sf. Silvestru”. Atunci, spune legenda, spiritele celor 27 de nobili boemi (dupa batalia de la Bila Hora, Muntele Alb, din cadrul razboiului de treizeci de ani, 1618-1648, imparatul Ferdinand a pus sa fie executati 27 de nobili boemi rebeli, averile lor din Boemia si Moravia fiind confiscate si date unor nobili catolici, credinciosi imparatului, n.red.) executati in piata orasului vechi, Staromestske Namesti, la 21 iunie 1621, controleaza ora aratata de Orloj. Daca aceasta nu este exacta, atunci natiunea se afla in fata unei catastrofe. Zamecnik nu vede nici o legatura intre oprirea orologiului, acum cateva saptamani, si vizita de atunci la Praga a presedintelui american, G. W. Bush.
Se cauta explicatii
Abia acum un an si jumatate aceasta atractie a capitalei cehe a fost supusa unui amplu proces de restaurare. Orologiul astronomic praghez functiona din anul 1410, anul constructiei, fara intrerupere. „Orologiul este un unicat tehnologic si este alcatuit din piese vechi de 600 de ani, care functioneaza fara probleme”, declara Ondrej Sefcu, de la autoritatea nationala pentru monumentele istorice. Doar in anul 1865 orologiul mai fusese amenintat de o demontare, insa ceasornicarul Ludvik Hainz a reusit totusi sa-l repare.
Chiar si in ziua de azi, firma cu acelasi nume are in ingrijire orologiul praghez, atat de iubit de turisti. Otakar Zamecnik, angajat la firma mai sus amintita, se arata ingrijorat in legatura cu starea actuala a orologiului. „Mecanismul ceasului cu apostoli este influentat negativ de reteaua istorica de canalizare, aflata chiar sub cladirea primariei”, afirma Zamecnik in paginile ziarului ceh MF Dnes. El nu ar putea insa spune daca motivul defectiunii ar putea sa fie tocmai umezeala din subteran. Chiar si cei care se ocupa cu protectia monumentelor isi fac griji in legatura cu intretinerea acestui simbol al orasului si vor sa impiedice o eventuala pana de functionare a orologiului.
Alte legende
Responsabilitatea pentru intretinerea ceasului astronomic revine consiliului municipal al orasului, al carui purtator de cuvant, Jiri Wolf, nu se arata prea ingrijorat de incidentul din iunie. El exclude o inspectie generala in cazul orologiului, asa cum s-a intamplat in 2005. Orasul ar trebui insa sa poarte de grija ceasului cu apostoli caci, daca acesta se va opri, atunci urmeaza ca un membru al consiliului muncipal sa moara, relata Jakub Malina, autor de carti exotice legate de acest unicat al Pragai, o alta legenda referitoare la Orloj.
sursa: 9am.ro