Semnificația zilei în care se sărbătorește Boboteaza
În suita celor 12 sărbători importante creștine se numără și Boboteaza (Botezul Domnului) sărbătorită în ziua de 6 ianuarie. Sărbătoarea este menită să reamintească cele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Iisus sa pășească în viața publică, la împlinirea vârstei de aproximativ 30 de ani. Întrucât în această zi Iisus s-a prezentat pentru prima dată în lume, sărbătoarea se mai numește și Epifanie, Teofanie, Arătarea Domnului. Începutul acesteia este semnalat încă din sec. 3, poate și mai înainte. Cert este că în „Constituțiile Apostolice” Boboteaza figura deja printre sărbătorile creștine, alături de Crăciun și de Paști.
În ziua de Bobotează nu se spală rufe, apa sfințită luată acum are puteri miraculoase, ea nu se strică niciodată. La Bobotează se sfințesc toate apele, iar preotul se duce la o apă unde va arunca crucea. Mai multi bărbați se aruncă în apă ca sa o aducă înapoi, iar cel care va scoate crucea din apă va avea noroc tot anul. În această zi sunt interzise certurile în casă și nu se dă nimic cu împrumut.
Iordănitul femeilor: în satele din nordul țării, pe vremuri, femeile se adunau în grupuri mari acasă la cineva și aduceau alimente și băutură. După ce serveau masa, cântau și jucau toată noaptea. Dimineața ieșeau pe stradă și luau pe sus bărbații care apăreau întâmplător pe drum, îi luau cu forța la râu, amenințându-i cu aruncatul în apă. Tot acum, în unele regiuni, avea loc integrarea tinerelor neveste în comunitatea femeilor căsătorite prin udarea cu apă din fântână sau dintr-un râu.
În noaptea de Bobotează, tinerele fete își visează ursitul. Ele își leagă pe inelar un fir roșu de mătase și o bucățică de busuioc; busuioc se pune și sub pernă. Fetele care cad pe gheață în ziua de Bobotează pot fi sigure că se vor mărita în acel an.
Sursa: www.puterea.ro